Министерството на здравеопазването (МЗ) в момента изгражда деловодна система във Фонда за лечение на деца в чужбина. До момента такава система не е имало, съобщи в рамките на парламентарния контрол здравният министър д-р Петър Москов, който отговори на въпрос на депутата Джевдет Чакъров. 
 
Припомняме, че преди повече от два месеца ГДБОП проведе операция във Фонда, като арестува директора му Павел Александров и други служители по обвинения в корупция. Ръководството на Фонда беше незабавно сменено от МЗ, което обвини старото ръководство, че е бавило разглеждането на документите на децата, и оттогава на няколко заседания бяха ударно разгледани десетки случаи.
 
Родители обаче протестираха на 1 юни пред сградата на здравното министерство заради промените във Фонда. Според тях новият директор еднолично е въвел нови изисквания и процедури без те да са разписани в правилника, като се отлага подпомагането на деца без никакъв обоснован аргумент и се неглижира ролята на Обществения съвет към Фонда. 
NEWS_MORE_BOX
 
Москов обясни пред депутатите, че Фондът досега не е разполагал с публично проследима деловодна система, чрез която родителите да проследяват преписките на децата им. Затова и няма как да се мери скоростта и адекватността на действията на администрацията, подчерта той. Системата ще бъде изцяло електронна, като с издаването на входящ номер родителите ще могат да следят напредъка на документацията в придвижването й през администрацията на Фонда, посочи той. 
 
Министър Москов увери, че разглеждането на документите на децата, които кандидатстват за лечение в чужбина, не се бави, както и че няма идея фондът да се закрие и дейността му да се прехвърли към здравното министерство или към Националната здравноосигурителна каса. Той подчерта, че бюджетът на фонда е удвоен през 2015 г. спрямо 2014 г. до над 12 млн. лева. През миналата година са осигурени и допълнителни средства чрез преструктуриране на бюджета на министерството.