Седем деца на починали от корона вирус лекари и учители ще получават стипендии по 500 лв. месечно от началото на следващата година.

 

Средствата са от дарителския Фонд за децата на герои, основан в началото на ноември като подкрепа за образованието на децата, но и като акт на съпричастност към семействата на медици и учители, пострадали от коронавируса.


 

Седемте деца на възраст 3, 5, 7, 9, 11, 13 и 16 години са първите деца на фонда. Едно от тях остава пълен сирак след смъртта на майката, а преди няколко години и на бащата.

 

Решенията за отпускане на стипендии се вземат от Обществения съвет на фонда. Той ще заседава отново тази седмица, за да приеме документите на още едно 12-годишно дете – за десет дни вирусът убива един след друг баща му, дядо му и баба му, които работят като медици

 

До момента основателите на дарителския фонд имат информация за около 20 деца, чиито родители са станали жертви на вируса. Към кампанията се присъедини Националното сдружение на общините (НСОРБ), което помага за издирването и осъществяването на контакт с близките.

 

Фондът обяви, че ще заседава и извънредно, за да задвижва по-бързо процедурата за отпускане на стипендиите.

 

Лекарите, медиците и учителите са сред професионалните групи, в които жертвите на пандемията са най-много.

 

От фонда посочват, че държавата не се интересува какво губят близките с преждевременната смърт на родителя, защото наследствените пенсии са повече подаяние, отколкото подкрепа и внимание.

 

Фондът ще дава стипендия на децата, докато навършат пълнолетие или докато завършат средното си образование.

 

Парите се набират година за година изцяло от дарения с кампании през следващите 10, 15, а може да се окаже и повече години.

 

Заедно с това доброволците и дарителите ще предложат на семействата професионална психологическа помощ, за да се справят с травмата.

 

За няколко седмици от основаването на фонда са били събрани парите за почти 7 стипендии за цялата следваща година.

 

Големите дарители във фонда ще участват в заседанията на ротационен принцип с пълно право на глас при вземането на решенията и при проследяването на развитието на децата.

 

Фондът ще разказва историите на семействата на починалите лекари, медици и учители, без да разкрива имената и лицата на децата, за да ги предпази от непремерен интерес, подчертават създателите от Проект „За доброто“ и Петър Велков в партньорство с Фондация „Бикоуз: в помощ на благотворителността“.

 

Всеки желаещ може да стане дарител по един от трите начина:

 

1. С дарение по сметката на Фондация „За Доброто“:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

BIC код: RZBBBGSF

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

основание: Фонд за децата на Герои

 

2. Чрез Платформата.бг,

Фонда за децата на Герои - https://bit.ly/3qiCsbd

 

3. С DMS на номер 17777 с текст „DMS GEROI”