Фондация „За доброто“ дарява на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ оборудване в подкрепа на усилията на медицинските екипи да се погрижат за децата пациенти.

 

Хроничните трудности за болницата се усилват от вълната Covid-19, която засяга и децата. Това е конкретният повод за дарението. То бе организирано за няколко часа след срещата на председателя на фондацията Кремена Кунева с началника на детското Covid-19 отделение д-р Маргарита Ганева.


 

Covid секторът в болницата разполага с 5 легла, две от тях са неонатални, като всички са заети. Две от децата са на интензивно лечение и се борят за живота си. 

 

През последните седмици всеки ден деца чакат за хоспитализация – някой от малките пациенти трябва да бъде изписан, за да постъпи друг. 

 

Covid секторът е „сглобен с подръчни средства“ – от наличната апаратура и човешки ресурси в болницата. За да има някаква апаратура за Covid отделението за децата, тя е взета от други отделения, в които децата са с други тежки диагнози. По същия начин стоят нещата и с лекарите и сестрите.

 

Covid секторът имаше спешна нужда от оборудване на стойност 20 316 лв. Осигуряването му с обществена поръчка, както е известно, е дълга процедура, а децата-пациенти и лекарите се надбягват с времето. 

 

С помощта на дарението на стойност 13 488 лв фондация “За доброто” е осигурила: 

  • Инфузионна спринцовкова помпа с допълнителна функция SafeDose, модел BeneFusion eSP, Mindray, приложима и за недоносени деца;
  • 2 инфузионни спринцовкови помпи, модел BeneFusion eSP, Mindray, приложими и за недоносени деца;
  • 1 пациентен монитор MEC 12, Mindary, предназначен за реанимация и интензивни сектори - от новородени до възрастни пациенти;
  • 1 електрически преносим аспиратор, модел HomeJet 1000R, Spencer с вградена акумулаторна батерия за 45-60 мин. автономна работа;
  • 1 детски инхалатор;
  • 1 електронна теглилка за бебета и деца;
  • 1 ЕКГ апарат.

Други дарители, прочели в социалната мрежа за състоянието на детското Covid отделение, осигуриха по-голямата част от необходимата сума за останалото оборудване - 2 инфузомата, 1 инфузионен перфузор, 1 преносим пулсов оксиметър. То предстои да бъде доставено.

 

При предишната вълна делът на хоспитализирани деца е бил 4%, сега е 10%. От началото на сегашната вълна през отделението са минали 66 деца. 6 от тях са били на кислородотерапия в интензивен сектор.

 

До този момент в тази болница няма смъртен случай на дете от вируса. “Надяваме се и така да бъде. Да пазим децата!”, казват от Фондацията.