Фондация „Практикум“, която си е поставила за цел да подкрепя младите медицински специалисти и студенти, започна първия си проект - „Лекар на село“. В рамките му лекари и студенти доброволци ще преглеждат хората в труднодостъпни райони. 

 

Всеки от жителите ще може  безплатно да получи консултация със специалист.


 

До края на 2022 г. фондацията си е поставила за цел да осигури финансиране и медицински лица-специализанти, които да преглеждат хора в 10 труднодостъпни села. 

 

В инициативата се очаква да участват лекари-доброволци, които освен пряка медицинска грижа за пациентите, да предават своя опит и знания на студентите, участващи активно в проекта.

 

Ще се измерват кръвно налягане, кръвна захар, концентрация на кислород, предвидени са спирография, преглед с ехограф, електрокардиограма и бърз тест за Хепатит С. 

 

Първите подобни прегледи по проекта „Лекар на село“ са направени на 26-ти и 27-ми февруари в с. Орцево, община Белица, където живеят 151 души. С подкрепата на кмета Сайфо Орцев лекари от фондация „Практикум“ организираха прегледите в помещение на общината.

 

Първият лекар-доброволец, който се включи, е гастроентерологът д-р Милена Александрова. Специализантът по вътрешни болести Любен Георгиев и студентът от 3-ти курс Теодор Даскалов също бяха сред първите желаещи.

 

Фондация „Практикум“ и екипът й са си поставили като цел да създадат и развият нова верига за обмен по линия “университет-специализация-професионална реализация”. С нейна помощ младите български лекари и студенти имат възможност да се включат в обучителен клъстер, където да получават насоки и помощ за развитието си, както и финансова подкрепа по време на своето обучение и стаж.

 

Фондация “Практикум” набира средства чрез различни кампании и дарения. В краткосрочен етап целта е да се съберат 500 000 лева, които ще бъдат инвестирани в обучения, практики и подобряване на работната среда за младите лекари.

 

Сред основателите на фондацията са Милен Христов, Ива Танева и Георги Калчев. Те са създатели на франчайз за лабораторни изследвания, който дава възможност на всеки в България да се изследва бързо, като пробите за изследванията се вземат в пунктове, разположени на леснодостъпни локации, както и чрез мобилна услуга и посещение на място в дома или офиса.

 

От „Практикум“ споделят, че България от години страда от липсата на лекари, а голяма част от завършилите студенти и специализантите се разочароват от тромавата система и избират професионален път в чужбина. Причината за това не е само финансова. Чрез различни инициативи, провеждани от фондацията, поне част от младите лекари и медицински професионалисти могат да останат в България, като им се предложат адекватно обучение, стажове и финансова сигурност до момента, в който се превърнат в лекари с напълно завършен курс и право да работят самостоятелно.

 

С дейността си фондация „Практикум“ следва мотото: „Да избереш медицина като поле за развитие превръща помощта към другите от

висш идеал в изпълнима цел.”