По повод Световния ден за елиминиране на насилието над жените - 25-ти ноември, в подлеза на Софийския университет всеки ще може да напише на празен плакат своето послание към жертвите на домашно насилие.

 

Фондация Аме и сдружение SAVE HER организират събитието, за да предизвикат повече хора да се ангажират с проблема


 

В България всяка втора жена е жертва на домашно насилие. След появата на COVID-19 много момичета и жени завинаги “изстинаха в прегръдката на домашното насилие”, защото не е имало кой да им подаде ръка и да им вдъхне кураж, че има и друг живот, обясняват от организацията. 

 

“С помощта на специалисти в областта сме успели да помогнем на над 70 жени за последните няколко години да прекъснат порочния кръг на насилието и да спасят себе си и децата си. Ние вярваме, че всеки живот е важен, и всяка една жена заслужава да живее обичана и уважавана”, казва Биляна Лавчева, съосновател на Фондация Аме. 

 

В Световния месец за борба с насилието над жени фондацията организира и арт терапия за жени, жертви на насилие, за период от три месеца. Чрез нея те ще участват в общо 12 терапевтични сесии с продължителност по 90 минути всяка.

 

Кампанията е част от проекта “Информиране, ангажиране и успех!” на Фондация “BCause”. Инструментът за набиране на дарения за осъществяване на арт терапията е “Платформата”.

 

Арт терапията е вид психотерапевтична терапия, начин за изразяване на конкретни емоционални или физически проблеми чрез изкуството. Тя се използва за жени, преживели тежък стрес и живот в условията на домашно насилие.

 

“Терапията ми помогна да излезна цяла от ада на домашното насилие, да събера сили, за да спася себе си и детето ми, и да си тръгна, а момичетата от групата станаха моето семейство”, казва една от участничките.

 

Фондация Аме е учредена през 2017 г. като фондация в обществена полза. Фокусът на нашата работа е насочен към жените, жертви на насилие, и техните семейства. През годините сме осъществявали различни проекти и инициативи, насочени към различни социално уязвими групи от обществото. Осъществявали сме проект, насочен към жените, страдащи от следродилна депресия, както и проект, насочен към психичното здраве на хората след появата на COVID-19, включително и към жените, жертви на насилие.