Фолиевата киселина е най-сигурният начин за превенция на спина бифида, подчертаха специалисти от СБАЛАГ „Майчин дом“ по време на старта на кампанията „300 бебета повече“, която се организира от електронното списание Az-jenata.bg за седма поредна година. 

 
Тазгодишната инициатива беше отбелязана със залепянето на 300 розови и сини стъпки в двора на „Майчин дом“. 
 
Дефектът на невралната тръба е сред най-често срещаните вродени аномалии при новородените, като честотата му варира от 1 на 1000 до 12 на 1000 раждания в различни региони по света. 
 
Според Световната здравна организация 70 хил. новородени и 200 хил. бременности са засегнати годишно от спина бифида, това е най-честият дефект на невралната тръба. 
 
Имайки предвид отрицателния демографски прираст, 300 бебета, които българската държава губи на година, поради този проблем, действително е голям брой, каза по време на събитието Жюстин Томс, основател на Az-jenata.bg, инициатор и организатор на кампанията. „Това означава, че има и 300 нещастни семейства, стрес и много други съпътстващи фактори. Затова както трябва да сме отговорни към природата, обществото, така трябва да сме много по-отговорни и към себе си. Важно е младите жени да планират бременността си, за да имат и достатъчно време за превенция на малформации, като спина бифида.“, подчерта Жюстин Томс. 
 
„Пийте непрекъснато фолиева киселина. Тя не е вреден продукт в минимални дози. Това е един витамин.“, съветва и проф. Иво Кременски от Националната генетична лаборатория. Той даде пример със САЩ, където от 30 години в брашното се слага фолиева киселина. „Знаейки, че бременността се планира трудно, американците я приемат непрекъснато, както жените, така и мъжете, и всички, които употребяват тестените храни.“, поясни проф. Кременски.
 
Спина бифида се определя като една от най-честите малформации, с които може да се сблъска бременната жена, каза за Puls.bg доц. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория. Свързана е с проблеми с оформянето на невралната тръба при бебето. Доколкото тези проблеми са тежки и необратими, е желателно първо бременността да се проследява, както и да се търси начин за превенция на дефектите на невралната тръба. 
 
 
 
 
Безусловно се знае, че важна роля за предпазването от спина бифида играе приемът на фолиева киселина. Смята се, че при храненето на съвременната жена, със стандартните продукти, които консумира, особено плодове и зеленчуци, зърнени култури, тя приема достатъчно количество фолиева киселина, за да се постигне превенция на спина бифида. Въпреки това най-добрата превенция е родителите да планират бременността и се погрижат за осигуряването на достатъчното й количество още преди зачеването. В тази връзка Неофарм раздаде напълно безплатно 100 опаковки фолиева киселина за бъдещите майки.
 
Приемът на фолиева киселина е желателно да започне един до 3 месеца преди настъпването на бременност и да продължи 2-3 месеца след регистрирането й. Планирането на бременността дава възможност бъдещите майка и татко да обмислят идеята за това да станат родители, да обърнат внимание и да осъзнаят отговорността за раждането на здрави деца.  
 
Данните сочат, че приемът на фолиева киселина предотвратява спина бифида със 75%. 
 
Важно е жената да бъде запозната с възможностите за профилактика с фолиева киселина и да бъде напътствана от лекаря по какъв начин да започне приема й.
 
Препоръчително е на ден бъдещата майка да приема 0,4 мг фолиева киселина. 
 
Ако се прецени, че бременната по някакви показания усвоява по-слабо фолиевата киселина, по препоръка на специалист дозировката би могла да бъде променена. 
 
Със специализирани ултразвукови изследвания през определени периоди на бременността акушер-гинеколозите имат възможност още веднъж да преценят риска от подобен проблем. 
 
Спонсори на кампанията са: ЕОН Ентертеймънт, Неофарм и Стинг АД.