Ден преди 17 април - Световният ден на хемофилията, Българската асоциация по хемофилия съобщава, че организира символичен флашмоб, с който ще приключи тазгодишната национална информационна кампания, посветена на заболяването.

 

Тази година кампанията е под надслов „Движим се заедно с промяната!“ във връзка с промените, които пандемията от Ковид-19 наложи в нашия живот.


 

На 17 април, малко преди обяд, представители на Асоциацията ще се съберат пред Националния дворец на културата в София, а точно 12:00 ч. ще пуснат заедно червени балони в небето в знак на съпричастност към всички хора с нарушения в кръвосъсирването по света.

 

Импровизираното събитие ще е с ограничен брой участници и се провежда вместо ежегодния масов велопоход "Заедно", който беше отменен за втора поредна година съобразно противоепидемичните мерки в България.

 

Флашмоб с хвърляне на червени балони ще се проведе по същото време и в градовете Пловдив, Варна, Бургас и Плевен в подкрепа на хората с това рядко заболяване.

 

На свечеряване в утрешния 17 април, Българската асоциация по хемофилия  ще освети в червен цвят две знакови сгради – Националния дворец на културата в София, както и Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” в Плевен.

 

И през 2021 г. информационната кампания в подкрепа на хората с хемофилия преминава основно онлайн заради усложнената епидемичната обстановна в страната.

 

От Българската асоциация по хемофилия призовават на 17 април всеки, който желае, да се облече в червено, да се снима и изпрати снимката до тяхната Фейсбук страница, с което да изрази подкрепата си към хората с хемофилия на този ден.

 

Тук можете да откриете 5 полезни инфографики за заболяването, част от информационната кампания:

 

1. Хемофилията не е заразна

2. Как се наследява хемофилията?

3. Жените с хемофилия могат да имат деца

4. Хемофилията не е единствено наследена

5. Хемофилията не може да бъде израстната

 

Хемофилията е генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта. Тя може да доведе до по-продължителни кръвоизливи при нараняване, по-лесна поява на синини и увеличен риск от кръвоизливи в ставите и мозъка.

 

Хората с хемофилия могат да работят пълноценно, да спортуват и да създават семейство, подобно на всички останали.