Заболеваемостта от Ковид в България на 14-дневна база е под 100 случая на 100 000 души, което ни нарежда сред четирите европейски държави извън червената зона.

 

Това стана ясно по време на днешното работното съвещание с представителите на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри, свикано от премиера Бойко Борисов.


 

Представителите на Националния оперативен щаб препоръчаха постепенно отпадане на част от противоепидемичните мерки от началото на февруари, предава Bulgaria ON AIR.

 

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4-ти февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

 

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

 

Тревога продължава да буди обаче разпространението на новия вариант на Ковид, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение.

 

Поради тази причина от 4-ти февруари у нас ще се влиза от чужбина задължително с отрицателен PCR тест. Условието ще важи както за всички граждани на ЕС, така и за трети страни.

 

На този етап не се предвижда отварянето на ресторантите и нощните заведения.

 

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

 

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

 

По отношение на изпълнението на ваксинационния план здравният министър посочи, че до момента над 26 000 души са имунизирани, а на 4610 от тях е поставена и втората доза от ваксината.

 

В част от областите на страната ще започне и ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата фаза на ваксинационния план.

 

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че от следващата седмица доставките на ваксини срещу Ковид-19 ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец.

 

Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества Ремдесивир, както и медицински кислород.