Фитнес зала за хора, предназначена за хора с увреждания, създаде ММ-боеца Светлозар Захариев. Уредите в нея са специални - според специфичните потребности на хората, за които движението е равносилно на живот. И всичко това за тях е абсолютно безплатно.


Светлозар Захариев, или както го наричат всички - Сисо, е един от най-добрите ММА-състезатели, разказват от БНР. Кариерата му започва като борец, а след това с граплинг става републикански шампион и носител на Световната купа. Заедно с брат му тренират усърдно и прибавят към уменията си ММА битките. 


Вероятно сега щяхме да говорим за пътя към славата на кинезитерапевта Захариев, ако не се случва 25 март 2013 година, когато той претърпява тежка катастрофа на връщане от Бургас. Инцидентът оставя Сисо в инвалидна количка. От тази нова и странна за него гледна точка към света той решава да направи фитнес зала, специално оборудвана за хора с увреждания. Общината му предостави терена, а приятели - всичко останало.„И аз исках да има такова място, където да мога да тренирам и да могат такива деца да тренират“, разказва Светлозар. За него любовта не е чувства, емоции, а когато видиш нужда, да можеш да й отвърнеш.


Тренировките на децата с увреждания във фитнес залата на Светлозар Захариев са безплатни. Той планира да направи рампа за инвалидни колички, която е скъпа. 


Майката на едно от децата, които идват в залата - Дария, описва ползата от заниманието. „В интерес на истината раздвижва повече тялото, всеки ден има рехабилитация, това е допълнително занятие за нея, което е много по-натоварващо, защото най-вече заради пътеката и натоварването на краката, ръцете, съвкупната работа. За децата с увреждания трябва много гимнастика“, споделя тя.


В град Русе има само двама мъже, които без никакво заплащане всеотдайно работят за децата с увреждания - плувецът Илиян Русев - Скури и ММА боецът Сисо.