Фините прахови частици увреждат не само белите дробове, а всички органи в човешкото тяло. „Преминават през кръвоносната система – увреждат сърцето, мозъка, бъбреци, панкреас. Няма орган или система, който да не е засегнат, а белият дроб е входната врата. Ако случайно имате здрав ген и белият дроб не се увреди, минава към другите органи и си търси слабото място”, заяви пулмологът и председател на Сдружение „Въздух за здраве” д-р Александър Симидчиев. Пред БНТ той добави, че замърсяването на въздуха е глобална пандемия, с по-големи размери от туберкулозата, СПИН-а и пневмонията взети заедно.


Съветът на специалистите обичайно е хората с хронични заболявания да не излизат навън и да не се натоварват физически, когато фините прахови частици са над нормата. „Когато нивата са високи, както са в момента тези милиони от 20 стават 40 или 60 или 80 - с всяко едно вдишване, което правим 16 пъти в минута, вдишваме по около 50 до 80 милиона такива частици и те попадат в нашия организъм“, добавя д-р Симидчиев.


Пулмологът от Университетска болница „Лозенец“ е категоричен, че маските, които се предлагат в аптечната мрежа не помагат в борбата с фините прахови частици, а само срещу респираторни и грипни вируси. За да е ефективна една маска, тя трябва да прилепва плътно към устата и към лицето, категоричен е д-р Симидчиев.По данни на Агенция „Околна среда“ в последните няколко дни у нас въздухът е бил мръсен в около 16 български града. „Не може да кажем дали има големи разлики с минали години. В края на зимата ще отчетем какво е положението. Вчера данните бяха значително високи, но имаше мъгла, а тя кондензира всички прахови частици. На обяд започна да се разсейва. Това обаче не означава, че мръсотията над София е изчезнала“, заяви Петър Киров от airbg.info пред Bulgaria ON AIR.


Инициативата airbg.info стартира в края на миналата година. След близо година и половина съществуване, организацията вече има около 780 работещи станции на територията на цялата страна, от които около 380 са разположени в столицата.


Прогнозата на синоптиците е, че мъглата ще се вдигне в сряда – 5 декември, когато се очаква вятър и валежи от дъжд в страната. В края на седмицата обаче ще има отново подходящи условия за мъгли и смог.