Единомислието в здравеопазването е необходимост. Воля у законодателите, заинтересованост на пациентите също се изискват, а най-голямото предизвикателството все още остава финансирането на здравните услуги. Това коментира д-р Анелия Рачева, административен директор на МБАЛ „Надежда“ пред Bloomberg TV Bulgaria.


„Най-важно е да има ясна цел. Искахме болница на европейско ниво, която предоставя на пациентите добро отношение и висок професионализъм. След това бе да създадем колектив от съмишленици, с които разработваме обща стратегия“, сподели за работата си в лечебното заведение д-р Рачева.


В класацията на Българска болнична организация (ББА) и Investor media group „Най-добрите болници“ болница „Надежда“ грабна първо място в категорията „Акушерство и гинекология“. „Тази класация е първата от този род и се радвам, че ние се класирахме“, спомена Анелия Рачева.„Обратната връзка – това пациентите да са доволни и да водят и нови, е най-голямата печалба. Проблем е, когато специалисти напускат България. Доста лекари обаче, специализирали и работили в България, приемат болница „Надежда“ като привлекателен модел за работа“.


По думите й на все по-късна възраст жените раждат, а това води със себе си съпътстващи рискове. „Секциото е метод, за да се реши това. Но има и тенденция много жени да искат да родят нормално“, добави тя.


В студиото д-р Рачева разказа и за професионалният си път, който я отвежда в болница „Надежда“. „В моето семейство има лекари или инженери. Определено се насочих към медицината с афинитет към акушерство и гинекология. Това е специалността, която съчетава както патологията и страданието, така и радостта и удовлетворението, които изпитвам покрай пациентите. Професионалният ми път започва в областта на мениджмънт и маркетинг на фармацевтични продукти. От средата на 90-те години винаги съм работила за продуктите инвитро, с инвитро специалистите и центровете. Така се запознах с д-р Стаменов и през 2012 г. и той ме покани да довършим неговата цел да създадем една различна болница - „Надежда“, болница за женско здраве", допълни тя.