Министър Кирил Ананиев демонстрира незнание или незаинтересованост (проявена не еднократно) към фелдшерите/лекарските асистенти у нас. Това твърдят от съсловието в отворено писмо до медиите, ден след като здравният министър разясни на болниците в страната формулата, по която ще работи новата Методика за формиране на възнагражденията в лечебните заведения. Фелдшерите/лекарските асистенти у нас изпратиха гневната си позиция до медиите и поискаха извинение от Кирил Ананиев за това, че ги слага под общ знаменател със санитарите.


„Объркването на понятия и непознаването на медицинската йерархия е факт. Министър Ананиев неглижира и омаловажава важната и значима за българското здравеопазване медицинска професия фелдшер/лекарски асистент. Объркването на наименованията на медицински професии като фелдшер/лекарски асистент със санитар или парамедик, и обявяването на несъществуващи професия – „Професионалист по здравни грижи”(направление в медицинското образование) е недопустимо, абсурдно и едва ли е в плюс за министър Ананиев и Министерство на здравеопазването“, е записано в писмото на сдружението.


От съсловието припомнят, че фелдшер/лекарски асистент е регулирана медицинска професия с право на консултативно –диагностична, терапевтична и профилактична медицинска дейност(помощ) и здравни дейности в рамките на своята компетентност.
Затова в най-кратък срок – 1 юли, искат извинение от министър Ананиев за думите „...какво да бъде съотношението между фелдшер, професионалист по здравни грижи и лекар, и някои други такива“. „В противен случай организацията ни ще предприеме ефективни протестни действия в цялата страна. Поради неинформираност и незнание на чиновниците в Министерство на здравеопазването и на министър Ананиев за значението, дейностите и функциите на медицинската професия Фелдшер/Лекарски асистент, ние ще сме принудени да спрем работата си в Центровете за спешна медицинска помощ, държавни, общински, институционални, социални и образователни медицински и здравни заведения и структури в България за да им изясним мястото и значението на тази медицинска професия“, допълват от сдружението.