Преждевременната смъртност от сърдечносъдови заболявания засяга 12% от жените и 16% от мъжете в Европа. У нас този показател е два пъти по-висок, съобщи проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, по повод отбелязването на Световния ден на сърцето.

 
Специалистът обърна особено внимание на тютюнопушенето като рисков фактор за сърдечносъдови проблеми и изтъкна значението от преустановяването на вредния навик, както и от мерките на държавно ниво за ограничаване употребата на цигари. Като положителен пример той даде Шотландия, където една година след забраната на тютюнопушенето в страната случаите на инфаркти са намалели с 20%. 
 
Проф. Асен Гудев припомни и за тревожната тенденция за увеличаване броя на хоспитализираните пациенти поради сърдечносъдови причини, която се наблюдава не само у нас, но и в световен мащаб. 
 
Сърдечносъдовите заболявания са причина за близо 30% от всички смъртни случаи на година в света. Ако стойностите продължават да се повишават, се очаква към 2030 г. случаите на сърдечносъдови заболявания с летален изход да засягат над 23 млн. души годишно, алармират специалистите. 
 
Обезпокоителна е статистиката, че между 60 и 64% от фаталните случаи в България се дължат на сърдечносъдови заболявания. Затова основна цел на Дружеството на кардиолозите в България е да намали броя на преждевременната смърт от сърдечносъдови заболявания с 20% до 2020 г. 
 
Повече от 80% от преждевременните фатални случаи могат да се предотвратят чрез здравословно хранене, редовни физически упражнения и ограничаване на тютюнопушенето, подчерта доц. Пламен Димитров от Националния център по обществено здраве и анализи. Той посочи данни от проучване, проведено от центъра, според които 48% от смъртните случаи сред мъжете на възраст между 45-60 години се дължат именно на тютюнопушене. 
 
За намаляване на риска от сърдечни проблеми и подобряване на физическото състояние кардиолозите съветват да се избягват храните с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини. Редовната консумация на плодове и зеленчуци също е от значение. Препоръчително е приемът на сол да се ограничи до под 5 г дневно.
 
Наднорменото тегло, диабетът и липсата на движение при децата са сред основните причини за развитие на сърдечносъдови заболявания в по-късна възраст. За да поддържаме сърцето здраво, е достатъчно дори 30-минутна физическа активност, пет пъти седмично, подчертават специалистите. 
 
С цел ограничаване на сърдечносъдовите заболявания у нас, Министерство на здравеопазването разработва национална програма за превенция на хроничните незаразни болести, съобщи д-р Нели Микушинска, началник отдел в дирекция ”Обществено здраве” в здравното ведомство. В момента проектът се обсъжда в министерството. Очаква се програмата да бъде готова до месец, след което ще бъде качена на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане. 
 
Акцентите в програмата са насочени към основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, провеждане на различни дейности за ограничаването им, изготвяне на информационни материали, промени в нормативни документи. Една от тях засяга промяна в начина на етикетиране на тютюневите изделия у нас, което е съобразено с европейска директива, поясни д-р Нели Микушинска.
NEWS_MORE_BOX
 
В България Световният ден на сърцето се организира от Дружеството на кардиолозите, в сътрудничество с Министерство на здравеопазването. През тази година кампанията се фокусира върху превенцията на жените и децата, които, според статистиката, също са застрашени групи. 
 
Мит е, че сърдечносъдовите заболявания засягат само възрастните хора, и предимно мъжете, поясняват кардиолозите. Данните показват, че те са най-честата причина за леталитет сред жените. На тях се дължи всеки трети фатален случай при женския пол, което означава, че всяка минута, някъде по света, една жена не преживява сърдечносъдово заболяване.
 
При децата рискът от сърдечни проблеми съществува и преди раждането. Опасността значително се повишава с израстването на детето - ако то не се храни правилно, не се движи достатъчно, изложено е на вредна среда, например пасивно тютюнопушене, отбелязват още специалистите. 
 
По повод Световния ден на сърцето, Дружеството на кардиолозите в България организира безплатни профилактични прегледи пред сградата на Министерство на здравеопазването. Събитието включва представянето на образователни клипове, разпространяването на информационни материали за рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. Ще бъдат раздавани и ябълки като символ на здравето. 
 
Във връзка с активностите по отбелязването на Световния ден на сърцето, безплатни кардиологични прегледи се провеждат в цялата страна. 
 
В приложения документ можете да проверите къде се извършват безплатни кардиологични консултации и кои лечебни заведения участват в инициативата по повод Световния ден на сърцето.