Членовете на Български фармацевтичен съюз (БФС) се обръщат към прокуратурата, Министерския съвет, Омбудсмана и Министерството на здравеопазването с искане да бъде прекратено наказателното производство и снето повдигнатото обвинение за създадена фалшива тревога срещу председателя на Управителния съвет на съюза проф. Асена Стоименова.


В отвореното им писмо се казва, че „през последните седмици изказаното от проф. Стоименова мнение за възможен недостиг на лекарства се доказа от актовете на здравните власти. Така в края на април министърът на здравеопазването издаде заповед, с която забрани износа на десетки лекарствени продукти за хронични и социални заболявания с мотива, че е постъпила информация за възможен недостиг.


В актовете на Изпълнителната агенция по лекарствата също изрично се твърди, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти. Подобни изявления постъпваха и от Европейската агенция по лекарствата.В този случай изказванията на проф. Стоименова не могат да се квалифицират като неистински или фалшиви и продължаването на наказателното преследване е неоснователно, са казва още в писмото“, гласи част от писмото на фармацевтите.


БНР припомня, че в подкрепа на проф. Асена Стоименова застанаха над 450 000 магистър-фармацевти от Европейския съюз чрез позицията на Фармацевтичната група на ЕС. По-рано фармацевтичната група на Европейския съюз изпрати писмо до премиера, до главния прокурор и до омбудсман на България, в което настоява българските власти да оттеглят обвиненията срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.


Обвиненията бяха повдигнати заради нейни изявления в интервюта пред БНР и пред БНТ, че може да се стигне до недостиг на лекарства заради пандемията с коронавируса. „Действащите инициативи на Европейския съюз и на страни членки за смекчаване на риска от недостиг на лекарства поради COVID-19 сами по себе си показват, че такъв риск съществува или най-малкото не може да бъде изключен“, подчертават от Фармацевтичната група.