Съюзът на фармацевтите в България предяви искане пациентите да заплащат такса за всяка обработена рецепта в аптеката. Така освен стойността на медикаментите, пациентите ще заплащат и на фармацевтите зад гишето.
 

 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз, Мирослав Ненчев, обяснява, че размерът на услугата може да възлиза между 1 и 2 лева.
 


 

Декларацията предназначена за парламента, премиера и министъра на здравеопазването е подписана от 480 делегати по време на третия конгрес на БФС.
 


Едно от исканията на фармацевтите е въвеждането на  фиксирани крайни цени на лекарствата по лекарско предписание от страна на държавата както и да се въведе таксата за обработване на рецептите.
 


Според съсловието държавата трябва да определи цените и три пъти годишно да прави мониторинг върху тях. Аптеката не е магазин или сергия, а лечебно заведение и затова е важно качеството на услугата. Сега пациентите обикалят да търсят евтини цени, посочи магистър-фармацевт Аделина Любенова, зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз.
 

 

Регулацията ще направи системата по-справедлива, а с фиксираните цени държавата ще печели повече от данък добавена стойност върху лекарствата, според нея. Фиксираните цени не означавали по-високи нива и поскъпване на лекарствата, а напротив - щяло да има натиск надолу, категорични са фармацевтите.
 

 

Те посочиха, че таксата за обработка на рецепти е европейска практика.
В Англия поданиците на кралицата броили по 3 лири на рецепта, но там заплатите били по-високи. Таксите са различни в различните страни и се определят от правителството.
 

 

Аптекарите се обявиха против картелните споразумения и искат възстановяване на законодателната забрана за вертикалните структури - едно лице да има предприятие или да държи вноса на лекарства, както и търговия на едро и на дребно на илачите. Фармацевтите се оплакаха, че забавеното плащане на животоспасяващите лекарства, някои от които струват и по 2000 лева, от НЗОК е близо 60 дни.
 

 

Третият конгрес преизбра Мирослав Ненчев за председател на българския фармацевтичен съюз. Главен секретар е Тодор Найденов, а УС е от 15 членове.