Столичният кмет Йорданка Фандъкова иска промяна във финансирането на общинските болници. Това стана ясно от нейно изказване пред журналисти. Тя обясни, че ще настоява за среща със здравния министър проф. Николай Петров по повод орязаните лимити. 
 
Някои от общинските лечебни заведения са на печалба заради това, че са подобрили работата си. Недостигът на финанси обаче започва да се усеща все повече, което неминуемо рефлектира на работата им. Те се нуждаят от апаратура и определени консумативи, за да си изпълняват задълженията, обясни тя. 
 
Градоначалникът обясни, че контролът над общинските болници и тяхната дейност не трябва да спира, но не за сметка на работата на медиците в нея. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Фандъкова инспектира ремонта на 12 ДКЦ в квартал „Люлин“, което вече е с нова дограма. След санирането на сградата разходите за отопление ще намалеят с 30-40%.  „Това е първото ДКЦ, в което се осъществяват цялостни дейности за енергийна ефективност. Строителните дейности са в ход от месец май. Те включват цялостна подмяна на дограмата, топлоизолация на сградата, подмяна на отоплителната инсталация и осветлението“, посочи тя. 
 
„Ние не очакваме печалба от общинските лечебни заведения, но бихме се радвали да могат да инвестират и собствени средства, както това прави и XII ДКЦ“, каза още кметът на София и уточни, че в  медицинското заведение е реализиран първият проект от програмата „Джесика“.