Ден след края на брифингите на Националния оперативен щаб, електронната информационната система за данни за заболеваемостта от COVID-19 днес стартира с грешки в данните. Здравното министерство призна неточностите на извънреден брифинг, след като изненадващо обяви 10 нови смъртни случая на пациенти с коронавирус.


„Информацията от вчера е за 149 починали, днес съобщаваме 159 починали, като за период от един ден няма починали пациенти. Десетте нови случая са за починали пациенти през месец април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", каза Жени Начева пред медиите.


За да няма объркване в бъдеще, от пресцентъра на Министерството на здравеопазването ще изпращат до медиите справка за новозаразените, починалите и излекуваните. Това ще става всяка нощ, в полунощ. „Днес за първи път се промотира тази информационна система, щеше да буди учудване, ако няма разминаване в числата. Винаги когато се събират данни по електронен начин, е важно те да се формират в конкретен час“, коментира началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.В същото време община Сърница се превръща в огнище на COVID-19, но засега не се налага градът и околните села да бъдат поставени под пълна карантина, съобщи в Пазарджик главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


По думите му до момента са установени 14 души с коронавирус, между тях и трима общински служители. Достъпът до обществените сгради е ограничен, извършва се пълна дезинфекция. Препоръчва се ограничаване и на посещенията в джамиите.


До момента са изследвани над 100 души. Очакват се пробите на нови 50, като тестването в Сърница ще продължи, каза доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНР. „Има доста движение на населението в този район. За пръв път се случва такова огнище, в което на практика са замесени три области - и Благоевградска, и Пазарджишка, и Смолянска.


Търсим евентуална епидемична връзка между случаите в село Осина, Благоевградска област, и с работата на едно предприятие в Девин, където работят хора и от трите области, и от трите населени места“, доясни доц. Кунчев.