С пълно единодушие – 150 гласа „за“ от 150 народни представители, присъстващи в зала, парламентът прие създаването на Факултет по обществено здраве и здравни грижи в бургаския университет.

 

Предложението е на Академичния съвет на висшето училище и е подкрепено с положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, уточняват от там.


 

В учебното заведение ще се извършва обучение по специалностите „Медицинска сестра” и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”.

Факултетът е изключително необходим на Бургас и има всички шансове да се превърне в един от високотехнологичните спешни центрове в страната, особено след осигуряването на хеликоптерна площадка на територията на многопрофилната болница в града и с осигуряването на авиолинейка за транспортиране на тежки случаи.

Според кмета на града Димитър Николов най-важни са висококвалифицираните кадри.

NEWS_MORE_BOX

 

По думите му не само Бургас, но и целият регион се развива изключително интензивно в тази насока и са необходими много добре подготвени специалисти, които да работят и да подготвят една много добра база за качествени лекари.

Той изтъква, че Община Бургас продължава политиката си от предходните години да инвестира в здравеопазване.

Наскоро Николов предложи на Комплексния онкологичен център в Бургас да се учреди безвъзмездно право на строеж за изграждане на отделение по нуклеарна медицина.

В перспектива там трябва да бъдат настанени позитронно емисионен томограф и циклотрон. Това е първата необходима стъпка, за да може морският град да се сдобие с най-прецизната в цял свят технология за ранна диагностика на онкологични заболявания.

За новото отделение по нуклеарна медицина Общината предлага свой терен, разположен в непосредствена близост до онкодиспансера.

В продължение на няколко години напълно беше обновена апаратурата в онкодиспансера чрез закупуване на апарати за повърхностна и полудълбока терапия на ракови заболявания.

В началото на тази година тук бе монтиран най-модерният в момента у нас линеен ускорител, който е мощен уред за дълбока терапия, унищожаващ раковите клетки по всички локации на човешкото тяло. Той работи по здравната каса и първите му пациенти вече са записани.