Евтините лекарства на българския пазар са пред изчезване, предупреждават производителите на генерични продукти.

 

Над 30 евтини медикаменти са изтеглени от българския пазар само за последните няколко месеца.


 

Три от тях са евтини медикаменти за имуносупресия при трансплантирани пациенти.

 

В резултат на това разходите на пациентите и на Националната здравноосигурителна каса ще се увеличат двойно.

 

НЗОК ще трябва да плати с 1 млн. лв. повече до края на 2014 г. само заради оттеглянето на имуносупресорите. А генеричните компании са изправени пред опасността да изтеглят още евтини продукти в областта на психиатрията и онкологията, което автоматично ще доведе до повишаване на разходите за лечение и при тях.

 

Причината е системата за рефериране на цените.

NEWS_MORE_BOX

 

Българите доплащат най-много за лекарства в Европа – средно около 60%. Касата постоянно притиска производителите за нови и нови отстъпки. Когато тя обаче плаща само 25% или 50% от цената, това не се усеща от джоба на потребителя, обясняват производители.

 

Според тях сегашната система за рефериране не е ефективна за генеричните медикаменти, които са с много ниски цени. Така прекаленият натиск само гони фирмите от бездруго ограничения български пазар.

 

Фармацевтичните компании призовават държавата да намери контролен механизъм, който да преустанови порочната практика да се регистрират медикаменти с много ниски цени, които после въобще не се появяват на пазара или присъстват само за кратко време.

 

Така ще остават повече средства за дейности от пакета на касата.


Има и други мерки, които могат да спестят обществени средства. Спешно трябва да се въведе електронната рецепта, а с нея и изписването на лекарства по име на молекула.

 

Така ще се избегне изписването на оригинални лекарства при положение, че същият медикамент се предлага и под други, по-евтини варианти.

 

Генеричните лекарства са еквивалент на оригиналните, с тази разлика, че излизат много по-евтино. Най-популярни сред тях са многото видове парацетамол и ацетил-салицилова киселина.