Пациентите, чакащи за белодробна трансплантация няма да бъдат приемани в немски клиники, заяви пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации Михаил Христов. Причината е, че страната ни е само асоцииран, а не редовен член на Евротрансплант.


„Имаме дефинитивен отказ. Отпреди два дни, в мейл, германските власти ни обясниха, че държавите, които са асоциирани членки към Евротрансплант – т.е., не са с правата на членките-учредителки, няма да бъдат трансплантирани, говоря само за белодробна трансплантация, в страните-членки. Досега нямахме такъв категоричен отказ, сега вече го имаме черно на бяло. Такава била политиката на страните, като визират принципите и изискванията в  т.нар. „Декларация за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи“, допълни той.


Отказ за белодробни трансплантации има и от клиниката в Есен. Проблемите според новия директор започват през 2017 г. когато е прекратен договорът с клиниката във Виена. За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация, са починали. „Броят им в момента е 15“, допълва Христов, чиято задача с приоритет е да подпише договор с чуджестранни лекари, които при наличие на донор, да оперират у нас.Междувременно заместник министъра на здравеопазването Бойко Пенков обяви, че България започва национална информационна кампания, с която да реанимира донорската си програма. Идеята, по която се работи, е пътна карта, която да спомогне трансплантациите. Пенков припомни, че в началото на тази година 115 държави се присъединяват към декларация за борба с трафика на органи и по този начин все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти до трансплантационните си програми. „Една от основните причини е наличието на декларацията, към която всички страни се присъединяват за забрана на трафик на органи и трансплантационен туризъм, което кара повечето държави-членки да правят откази за български граждани да получават органи в техни трансплантационни центрове. Затова България трябва задължително да реанимира нейната донорска програма, така че да може да стигнем минимум ниво от 10 донора на милион население, за да можем да получим възможността българите да имат достъп до такъв тип грижа, лечение и да имаме право да ползваме чужди трансплантационни центрове, при положение, че сме достоен член на семейството на „Евротрансплант“.