Европейските лидери постигнаха споразумение за по-засилено използване на бързи антигенни тестове в целия Европейския съюз и за взаимното признаване на резултатите от тях.

 

На вчерашното заседание на Европейския съвет те единодушно са решили, че трябва да се ускори ваксинирането и са гласували за обща рамка, която да регламентира използването на антигенните тестове.


 

Ваксините и антигенните тестове трябва да се превърнат в основен инструмент, който да смекчи разпространението на вируса.

 

Европейският съвет препоръчва резултатите от бързите антигенни тестове и PCR тестовете да се признават във всички държави-членки. Препоръчва се създаването на цифрова платформа, която да обобщава данните от тях.

 

Общият списък с одобрени антигенни тестове трябва да е гъвкав, за да могат да се добавят или премахват варианти на тези тестове, които да са ефективни за новите мутации на Ковид-19.

 

Европейският съвет предвижда да засили и капацитета за генетични изследвания, чрез които се откриват генетичните вариации на коронавируса.

 

Границите ще останат отворени, за да се гарантира функционирането на единния пазар, включително потока на основни стоки и услуги, но вероятно ще се ограничат пътуванията в ЕС, които не са от първостепенно значение.

 

Междувременно Европейската комисия излезе с предложение да се въведат "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на Ковид -19 на картите за следене на заразата.

 

Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен обясни, че за да останат вътрешните граници отворени при усложнената ситуация с мутациите на вируса, са необходими целенасочени мерки за безопасност.

 

"За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива.  От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС", посочи тя, цитирана от БНР.

 

Според част от европейските лидери сертификатите за ваксиниране ще служат единствено за медицински цели, а не като документ за пътуване на този етап. Това стана ясно след видеоконференция, посветена на отговора на Европа на Ковид-19.

 

Те са посочили, че остават много неясноти за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини. Договорът между Европейската комисия и Pfizer за доставката на ваксини не е публично достъпен.

 

По-рано през тази седмица Европейската комисия публикува препоръки, според които 70% от пълнолетните европейци трябва да се ваксинират до лятото.