Всички страни в Европа без Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта, показа проверка на Българския лекарски съюз.

 

Пълното отпадане на хартиената рецепта от 1 май 2022 г., както предвиждаха заложените промени в Наредба N:4, бе определено от Съюза на лекарите като "необосновано, неразумно и нерационално". 


 

Подобна практика нарушава правата на пациентите и възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения, твърдят от БЛС, като категорично се позовават на данните от провераката си за европейската практика.

 

Според лекарското съсловие ще се стигне до ситуации, в които лекар, извън кабинета си, няма да може да предписва лечение и да бъде в полза на своите пациенти.

 

"Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава", обясняват от Съюза. 

 

Българският лекарски съюз пита: “Защо хартиените рецепти важат в Европа, а у нас все още се обсъжда тяхното пълно отпадане?”

 

Съсловната организация още веднъж заявява пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.

 

Позицията на БЛС е подкрепена и от председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков.

 

Въвеждането на електронната система лишава специалистите от правото им да изписват свободно хартиени рецепти при условие, че не използват програмните продукти за работа с НЗОК.

 

“Факт е, че основните доставчици на програмни продукти в медицината не са готови”, подчерта още председателят на БЗС.

 

Справката на Българския лекарски съюз за едновременното използване на хартиена и електронна рецепта от европейските държави:

 

Държава

Електронни рецепти

Хартиени рецепти

Австрия

Да

Да

Англия

Да

Да

Белгия

Да

Да

България

Да

Да

Германия

Да (в тестова фаза)

Да

Гърция

Да

Да

Дания

Да (почти 100%)

Да

Естония

Да

Не

Ирландия

Да

Да

Испания

Да

Да

Италия

Да

Да

Кипър

Да

Да

Латвия

Да

Да

Литва

Да

Да

Люксембург

Да

Да

Малта

Да

Да

Нидерландия

Да

Да

Норвегия

Да (75%)

Да

Полша

Да

Да (ако лекарят няма достъп до системата)

Португалия

Да

Да

Румъния

Да

Да

Словакия

Да

Да (ако нямат достъп до системата)

Словения

Да

Да

Унгария

Да

Да

Финландия

Да (почти 100%)

Да

Франция

Да (тестови фази)

Да

Хърватия

Да

Да

Чехия

Да

Да

Швеция

Да (над 95%)

Да