Европейският парламент (ЕП) окончателно одобри въвеждането на цифров сертификат в Европейския съюз, целящ да улесни пътуванията, да подпомогне икономическото възстановяване и да допринесе за постепенното премахване на ограниченията по координиран начин.

 

Всички държави от ЕС ще приемат сертификата, доказващ ваксинация, отрицателен резултат от тест или преболедване на COVID-19. Решението е взето от евродепутатите, съответно с 546 гласа „за“, 93 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“.


 

Сертификатът ще бъде издаван безплатно от националните органи и ще бъде наличен в цифров или хартиен формат, съдържащ QR код. Документът ще удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, разполага със скорошен отрицателен резултат от направен тест, или се е възстановило от коринавирусна инфекция. Това означава, че на практика ще се издават три отделни сертификата.

 

Обща рамка на ЕС ще гарантира, че те са проверими в целия Съюз и ще предотвратява измами и фалшифициране. Сертификатите ще бъдат проверявани офлайн, а лични данни няма да бъдат съхранявани. Те ще се прилагат от 1 юли за период от 12 месеца и няма да бъдат задължително условие, нито ще се считат за документ за пътуване.

 

Допълнителни ограничения за пътуване в ЕС ще могат да се въвеждат само в надлежно обосновани случаи, посочват от пресслужбата на Европейския парламент.

 

Това означава, че държавите от ЕС няма да могат да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати – като карантина, самоизолация или тест – „освен ако те са необходими за опазване на общественото здраве“.

 

При въвеждане на подобни ограничения мерките ще бъдат съобщавани по възможност 48 часа предварително на другите държави членки, а населението следва да получи 24-часово предизвестие.

 

Освен това, за да се насърчи достъпността на тестването за коронавирус, ЕС ще отпусне 100 млн. евро за закупуване на тестове за издаване на цифрови сертификати.

 

На този етап сертификатите ще се издават за ковид ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Всяка държава от ЕС ще решава отделно дали да приема и сертификати за ваксини, включени в списък на Световната здравна организация (СЗО) за употреба при извънредни ситуации, в който влизат и две китайски ваксини.