Европейският онкологичен конгрес на пациентите „За равенство в борбата с рака“ предстои да се проведе в Рига, Латвия, на 18-ти март 2022 г.

 

Основната цел на този Конгрес е да адресира темата за настоящото управление на лечението и превенцията на рака и неравенството в страните от Източна и Централна Европа. 


 

Фокусът е поставен върху пациентските организации, здравните специалисти, политиците и членовете на Европейския парламент. 

 

Основен организатор на Конгреса е Латвийската асоциация на онкологичните пациентски организации “Onco Alliance” с подкрепата на заместник-председателя на Специалната комисия за борба с рака на Европейския парламент.   

 

По време на Конгреса пациентски организации от Източна и Централна Европа предстои да подпишат Отворено писмо до Европейския парламент, Европейската комисия и националните правителства на страните от ЕС, представени на Конгреса. 

 

Онлайн участието в Конгреса е безплатно. Изисква се само регистрация възможно най-рано на официалния уебсайт.

 

Първия конгресен ден ще отвори Олга Вълчиня, основател на Латвийската асоциация на организациите на онкологични пациенти „Onco Alliance“. 

 

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес предстои да обясни целите и стратегията на ЕС за преодоляване на рака и осигуряване на равни грижи за онкологичните пациенти.

 

В първия ден от събитието включване се очаква и от министъра на здравеопазването на Латвия Даниелс Павлютс.

 

Темата на първата пленарна сесия е посветена на начините за прилагане на принципа на равенство чрез синхронизиране на стандартите на ЕС за лечение на рак на национално ниво, както и възможните общи принципи за включване на иновативни медицински технологии в реимбурсирани здравни услуги за онкологични пациенти в страните от ЕС.

 

Втората пленарна сесия предстои да обхване Европейският план за борба с рака и неговото финансиране, като средство за улеснение на принципа за равенство в грижите за рака във всяка страна от ЕС.

 

Третата се отнася до ролята и възможностите на пациентските организации да осигурят изпълнението на Резолюция на Европейския парламент „За укрепване на Европа в борбата срещу рака – към цялостна и координирана стратегия“.

 

Четвъртата пленарна сесия обхваща общите стандарти за качество на грижите за рака в ЕС. Необходимостта от единен подход към грижата за рака, основан на насоките и стандартите, разработени от професионални организации, предстои да бъде обсъдена. 

 

Във втория ден от конгреса ще се обсъжда вътрешния ред на неправителствените организации в затворена пленарна сесия.

 

"Медицинският напредък в лечението на рак днес все повече позволява той да се нарича хронично заболяване с дългосрочно оцеляване, което е страхотна и обещаваща новина. Ето защо за нас, болните от рак, изглежда неприемливо, че в някои страни от ЕС шансовете пациент, диагностициран с рак, да оцелее, са също толкова непредсказуеми, колкото и да спечели милион от лотарията", заявява Олга Вълчиня - член на борда на Латвийската асоциация на организациите на онкологични пациенти „OncoAlliance“.

 

Не е приемливо, че в страните от Източна и Централна Европа хората се страхуват да се разболеят и да умрат от „грешния рак“. Уплашени от липсата на навременна диагностика, липсата на знаещи специалисти и иновативни лекарства, възстановени от държавата, докато в Западна Европа този вид рак се лекува успешно, а пациентите могат да живеят дълги години, допълва още тя.

 

"Ние вече не сме склонни да приемаме дългогодишните неравенства в лечението на рак и затова заедно с политиците искаме да повдигнем този проблем и да намерим ефективни решения, за да сложим край на тази несправедливост", категорична е Вълчиня.