Около 30% от европейското население или 127 млн. европейци страдат от мозъчни заболявания. Над 386 милиарда евро се харчат годишно за лечението им, като се очаква в бъдеще тази цифра значително да нарасне, стана ясно на проведената днес работна среща по учредяването на Национално представителство на Европейския мозъчен съвет (ЕВС).

 

 


Данните са на база проучване, направено в 28 европейски страни, което не включва България, тъй като подобно проучване не е правено у нас.

 

 

Разходите са двойно повече, отколкото средствата, които се изразходват за лечение на рака, заяви Тадеуш Хаврот, координационен мениджър на Европейския мозъчен съвет, специално пристигнал за първата среща по учредяването на българското представителство на ЕВС.

 


“Една от мисиите на Европейския мозъчен съвет е да бъде посредник и да работи за по-голяма активност за изследователската дейност и лечението на заболяванията на мозъка”, поясни Тадуеш Хаврот.

 


На срещата присъстваха изтъкнати български невролози, неврохирурзи, психиатри, представители на пациентски организации и бизнеса. Всички участници се обединиха около идеята за важността от общи усилия в сферата на превенцията, инвестирането в изследователска дейност и лечението на мозъчни заболявания.

 


Заместник-министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев беше официален гост на срещата. Той сподели, че това обединение ще е полезно, тъй като ще насочи вниманието на обществото към тези заболявания и би могло да увеличи средствата, които се влагат в лечението им.

 

 

„Инициативата е изключително важна, за да се обърне внимание на заболяванията на мозъка. Подходът трябва да започне с изследователската дейност, проучвания, да е насочен и към превенцията, ранната профилактика, диагностичния процес и съвременните терапевтични технологии, в това число неврохирургията.“, заяви д-р Кирил Добрев.  

 


“Европейския мозъчен съвет България ще ни даде възможност да се обединят медицинските специалисти, пациентите и Министерство на здравеопазването, за да могат да работят заедно и успешно в разработването на нови методи за лечение на заболяванията на мозъка.”, каза проф. Параскева Стаменова – прокурист на МБАЛНП „Св. Наум“.

 


„Сформирането на българско представителство на организацията ще даде още една възможност на българските медици да разширят контактите си със свои колеги в Европа.“, смята проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедра по неврология, МУ-София.

 


Европейският мозъчен съвет е учреден през 2002 г. в Брюксел и е координираща неправителствена организация, която работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи. Организацията има национални представителства в повече от 20 държави.

 


Целта на EBC е да елиминира от една страна несъответствието между значимостта на заболяванията на мозъка и от друга страна недостатъчната информираност на обществеността, ограничените финансови и времеви ресурси, отпускани за изследвания, обучение и лечение на мозъчните заболявания. Мисията на организацията е именно да подпомага изследванията на мозъка и свързаните с него заболявания в Европа, както и да помогне за подобряването на живота на хората, засегнати от подобен тип нарушения.

 

 

Всички присъстващи на работната среща изразиха готовност да се включат активно в дейността на организацията с опита си, обединени от целта да подобрят качеството на живот на пациентите и за превенция на мозъчните заболявания.
  

 

 

На първата среща на Европейския мозъчен съвет в България участие взеха:
Г-н Тадеуш Хаврот – координационен мениджър на Европейски мозъчен съвет, Д-р Кирил Добрев – зам. министър на здравеопазването; д-р Ваклинов - Национален център по обществено здраве и анализи, Проф. Параскева Стаменова – прокурист МБАЛНП Св. Наум; Проф. Иван Миланов – МБАЛНП, Проф. Л.Трайков – Медицински университет, проф Търнев - Медицински университет, проф. Вихра Миланова – завеждащ клиника по психиатрия в МА, доц. Николай Габровски – завеждащ клиника по неврохирургия в Пирогов, доц. Георги Ончев – психиатър Александровска болница, г-жа Радка Кънева – Център по Молекулна Медицина, г-жа Веска Събева – Асоциация на родителите на деца с увреждания, Малина Христева – фондация Електронно здравеопазване, социалният антрополог г-н Харалан Александров, представители на фармацевтичните компании Pfizer, Bayer, Medtronic.


Европейският мозъчен съвет - European Brain Council (EBC) е координираща неправителствена организация, в състава на която участват Европейските дружества по неврология, неврохирургия, психиатрия и фундаментални невронауки, пациентски организации и представители на индустрията. По тази причина EBC представлява обширна мрежа от пациенти, лекари, изследователи и индустриални партньори, които работят в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи.


Към днешна дата, Европейският мозъчен съвет има национални представителства в Белгия, Германия, Гърция, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Литва, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция.

 

 

Още по темата в интервю с Тадеуш Хаврот