Случаите на агресия към специалистите в бели престилки продължават и макар, че този проблем съществува и в други страни, то в България се наблюдава тревожна тенденция на нарастване на нападенията срещу лекари, медицински сестри, фелдшери. Това заяви председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред колегите си от CPME (Standing Committee of European Doctors) -  организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа в специална статия. Тя бе публикувана в престижното издание на организацията, което се разпространява сред всички членове.


Акцент в нея е рестартът на Националната кампанията на Лекарския съюз у нас срещу насилието над лекари: #ПребориГнева, под надслов „Добрата дума лекува“. В статията на д-р Маджаров са публикувани данни от 2011-та година насам, които потвърждават ескалацията на насилието над медицински лица „От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите“, пише д-р Маджаров и отново настоява институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да има ефективни присъди за агресорите над медици.


Статията на Българския лекарски съюз в европейското издание е резултат именно от кампанията #ПребориГнева - “Добрата дума лекува“. Отзвукът от нея е причината CPME да отправят покана за публикуването на тематичния материал.Лично проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри -председател на  CPME и Анабел Сиибом - главен секретар на организацията, са изпратили на 15-ти май 2019 г. писма до българските власти, в които призовават да предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика и заявиха подкрепата си към Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите.