През януари 2022 г. Европейската комисия забрани употребата на титанов диоксид като добавка в храните, известна като E171. Забраната ще се прилага след шестмесечен преходен период. Това означава, че от лятото на 2022 г. тази добавка вече няма да може да се добавя към хранителните продукти.

 

По-рано Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира титановия диоксид като вероятно канцерогенен за хората, въз основа на клинични проучвания.


 

Титановият диоксид се използва за придаване на “естествена” белота и непрозрачност на храните, като им помага да изглеждат по-добре и най-важното - по-привлекателно за тези, които ги купуват. 

 

Проучванията показват, че хората в позицията им на потребители са по-склонни да купуват и да консумират храни, които са по-светли или по-ярки на цвят. 

 

В храната E171 винаги се комбинира с други съставки като протеини и мазнини за създаване на добавката. Той се среща в млякото, сметаната за кафе, дресингите за салата, бонбоните и сладкишите, украси за печене, фондани за торта, шоколадите, дъвките, сосовете и витамините.


 

Какво представлява титановият диоксид?

 

Титановият диоксид е естествен метален елемент, който се използва като бял пигмент в различни продукти - от слънцезащитни продукти, кремове, бои и пластмаси до, както стана ясно дъвки, бонбони и шоколади. Пигментът се класифицира и като титаниево бяло, “бяло пигмент 6” или CI 77891. Той е най-белият и най-яркият от всички известни пигменти.

 

Титановият диоксид може да подсили белотата на съответния продукт поради добре изразената си способност да разсейва светлината. В храните и лекарствата тази добавка помага за ясното идентифициране на цветовете и предотвратява UV разграждането (напукване и разпадане на материалите).

 

Как се създава титановият диоксид?

 

В околната среда титанът е изложен на кислород. Благодарение на това се образуват титанови оксиди, намиращи се в много минерали, пясъци, почви и прах.

 

Производителите получават титанов диоксид именно от минерали, наречени брукит, рутил и анатаз. Те се обработват и усъвършенстват, за да отговарят на строгите указания за безопасност при хуманна употреба.

 

Когато производителите добавят титанов диоксид към ядливи продукти, той обикновено се нарича E171. Наименованието се отнася до хранителната чистота на съставката.

 

 

Източници: 

  • ChemicalSafetyFacts.org.  Titanium Dioxide - https://www.chemicalsafetyfacts.org/titanium-dioxide/
  • James Han (2020, March 25).  What is Titanium Dioxide and Why is It in Sunscreen? - https://foodadditives.net/colors/titanium-dioxide/
  • Kamilah Guiden & Megan Meyer PhD (2018, December 11).  What Is Titanium Dioxide? - https://foodinsight.org/what-is-titanium-dioxide/
  • Elisabeth Anderson & Jinpeng Li (2020, June 8). Everyday Toxicology - Exposure to Ingredients: Titanium Dioxide - https://www.canr.msu.edu/news/everyday-toxicology-exposure-to-ingredients-titanium-dioxide
  • Saša Novak (2011, November 16).  National Centre for Biotechnology Information.  Radiology & Oncology.  Titanium dioxide in our everyday life; is it safe? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3423755/
  • National Institute for Public Health and the Environment. Ministry of Health, Welfare and Sport.  Foods.  (2019, November 27 - mod.).  Titanium Dioxide in Foods - https://www.rivm.nl/en/nanotechnology/foods/titanium-dioxide-in-foods