„Експушачите са неудържими“ – така се нарича кампанията на Европейската комисия, започнала преди четири години, с основната цел да помогне на пушачите на възраст между 24 – 35 години да откажат цигарите.

 

Тя стартира и в България през септември 2011 г., като по време на този първи етап общо регистрираните потребители в платформата iCoach са 15 708 души. Така страната ни се нареди на осмо място по регистрирани потребители във всички тридесет страни от Европейския съюз.


 

2015 е годината, в която кампанията „Експушачите са неудържими“ започва отново, насочена предимно към младите хора, представяйки обновената и оптимизирана версия на iCoach, като иновативен и модерен помощник в отказването цигарите. Посланията са позитивни и целят да се избегне стреса при процеса на отказване на цигарите.

 

Акцентирайки върху здравословни лайфстайл модели като по-добро здраве и самочувствие, повишаване на доходите в следствие на спестените пари за закупуване на цигари и подобряване на качеството на живота като цяло, кампанията цели да представи позитивната мисловна нагласа, която може да се изгради в този труден процес.

 

От своя страна, освен здравето на гражданите на Европа, програмата може да се отрази добре и на финансовата здравна система на Европейската комисия. През 2009 г. активните пушачи са стрували 544 милиона евро на здравната система в Европейския съюз.

 

Този етап от кампанията, стартира с представянето на подобрената дигитална платформа iCoach, създадена на 23 езика и е достъпна за 28 европейски държави.

 

Платформата е безплатна и лесно може да бъде ползвана от всеки, който е решил да приеме предизвикателството и откаже цигарите.

NEWS_MORE_BOX

 

Тя предлага по-нов, модернистичен дизайн, по-лесна е за употреба и е с повече функции, които са насочени към потребителя. На всеки, който е решил да откаже цигарите и се регистрира в iCoach, се предоставя кратък въпросник, който да определи в коя от петте фази от процеса на спиране на тютюнопушенето се намира.

 

Новото в този вариант на платформата е, че са добавени и няколко лични, т. нар. специфични предизвикателствата към всяка отделна фаза, която се определя от степента на тютюнева зависимост.

 

ICoach ще предостави възможността да разпознава и награждава всяко едно успешно постигнато предизвикателства, с изпращането на поощрителни похвали. Всички съобщения, ще бъдат получавани в реално време за регистрираните потребители, отнасящи се за конкретната фаза от платформата или страна в Европейския съюз.

 

Споделянето на общия брой на успешно завършилите предизвикателства и преминаването на всеки от регистрираните в платформата в по-горна фаза ще помогне да се създаде усещането за принадлежност към една силна общност.

 

Близо 700 000 души годишно умират в следствие от тютюнопушенето.

 

Установено е, че повече хора умират като причина от зависимостта си към цигарите, отколкото от пътни инциденти, криминални престъпления и пристрастеност към наркотиците взети заедно.

 

„Ето защо, аз заставам зад кампания, която да насърчи отказването на тютюнопушенето в Европейския съюз. С помощта на кампанията на „Екс Пушачите са неудържими“, подкрепена от всички членки на Европейския съюз, гражданското общество, както и други международни партньори тази борба може да стане успешна“, заявява Витенис Андрюкаитис, европейският комисар за здраве и безопасност на храните коментира борбата с тютюнопушенето.