Дали двата месеца платен отпуск, след връщането на работа след майчинство, да останат или не ще решава Европейската комисия. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, след като Европейският съд уважи иск на Румъния и се произнесе, че този отпуск трябва да отпадне. „След решението на Европейския съд ЕК трябва да даде указания, защото решението важи за всички страни членки, тепърва ще преценим доколко конкретните текстове в Кодекса на труда съответстват с решението на Европейския съд“, заяви тя пред БТА.


Преди месец бизнесът у нас изпрати официално писмо до вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков с искането отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст да не се признава за трудов стаж. Предложено беше и да бъде намалено платеното майчинство.


Министър Русинова бе категорична, че високоплатеното майчинство от 410 дни у нас не трябва да се намалява, както настояват от бизнеса. По данни на социалното ведомство около 1000 жени са се върнали на работа в рамките на първата година на детето. Тя призова бизнесът да помогне на жените да съчетават семейния с трудовия живот и добави, че правителството многократно е пробвало да стимулира работодателите да организират детски кътове, градини и ясли на местоработата, но няма голям интерес към това.По-ранното връщане на майките на работното място трябва да се насърчава чрез стимули, а не през наказания и ограничения. „Стимулите са в конкретни текстове като разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си. Друг стимулиращ ефект има и схемата по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 - „Родители в заетост“ за осигуряване на детегледач. Гъвкавото работно време също се ползва в администрацията“, коментира Русинова и допълни, че там около 90% от служителите ползват тази възможност, защото в администрацията са заети предимно жени.


Фирмите обаче, поради различни причини, не се възползват много от законодателните възможности за гъвкаво работно време, както и от проектните възможности за създаване на детски градини и детски ясли към предприятията, категорична е тя. В същото време имат желание майките да се връщат по-рано на работа.