Европейската комисия призова страните от ЕС да ограничат допълнително пътуванията от Индия, след като Световната здравна организация (СЗО) определи индийския вариант на коронавируса като световна заплаха.

 

Целта е да се предотврати разпространението на варианта B.1.617 на вируса, който бе открит за първи път в Индия и е регистриран в 17 страни по света досега.


 

На 10 май СЗО направи промяна в класификацията на този вариант на вируса и го определи като предизвикващ безпокойство.

 

Той съдържа две мутации в шиповия протеин на вируса, с помощта на които той се прикрепва към човешките клетки. За първи път е засечен в Индия през декември 2020 г.

 

Други варианти на коронавирусa, които СЗО определя като заплаха за световното здраве, са британския, бразилския и южноафриканския.

 

За да се ограничи разпространението на индийския вариант, Комисията предлага да се сведат до минимум категориите пътници, които могат да влизат в ЕС от Индия.

 

Координираните мерки за ограничаване на пътуванията ще се осъществят чрез механизма за „аварийна спирачка“ на несъществените пътувания от Индия.

 

Тези, на които ще бъде позволено да пътуват, ще подлежат на строги мерки за тестване и карантина.

 

Изключения ще има за пътуващите по съществени причини, но при спазване на строги предпазни мерки, които ще да се прилагат независимо дали пътниците са ваксинирани.

 

Ограниченията няма да важат за пътуващите по наложителни причини, за лица, нуждаещи се от международна закрила, или по други хуманитарни причини.

 

Гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите на територията на ЕС, които пристигат от Индия, все още ще могат да пътуват до Европа.

 

Понастоящем има временни ограничения за несъществени пътувания до ЕС, но те бяха смекчени за идващите от страни с напреднала ваксинационна кампания и с по-добра епидемиологичната обстановка.

 

 „Механизмът за аварийно спиране“ позволява на държавите-членки да действат бързо и координирано, за да ограничат до минимум всички пътувания от държава извън ЕС, в която епидемиологичната ситуация се влошава, или в която е установен вариант на вируса, който буди загриженост или интерес.

 

Вариантите на вируса, които се определят като заплаха, се оценяват като такива от СЗО, а за ЕС от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията въз основа на ключови свойства на вируса като темпове на предаване, тежест на боледуването и способност да избягва имунния отговор след ваксиниране.