С любопитни научни дискусии, химични демонстрации, игри и викторини Медицинските университети в София и Варна се включват в Европейската нощ на учените. Събитието традиционно се отбелязва всяка година в последния петък на месец септември и целта му е да отвори вратите на всички университети и научни институти във всичките 28 страни за широката публика. Инициативите и тази година ще се случват по едно и също време в около 300 града в цяла Европа.


У нас довечера - 27 септември, след 17 ч., Медицинския университет в София ще посрещне любопитните за наука в Центъра по Молекулна Медицина, Катедра по Медицинска Химия и Биохимия на ул. „Здраве“ 2. Там млади учени и преподаватели ще обяснят с интересни презентации и лекции какво представляват нашите гени и целият геном? Как можем да ги изследваме и каква информация ни дават за нашето здраве, болести и произход.


Програмата включва още Генетична викторина, в която по забавен начин ще стане ясно какво е общото между градинския грах и човека и колко са общите гени между човека и шимпанзето? За най-малките посетители на Нощта на учените е предвиден и детски кът, в който те ще могат да рисуват и моделират на тема „Клетки и ДНК“.По време на събитието ще бъдат демонстрирани и технологии за изследване на гени, белтъци и други метаболити, а учени и преподаватели до късно вечерта ще отговарят на любопитните въпроси: Какво представляват биобанките? Какво, как и колко дълго могат да бъдат съхранявани за изследване? Ролята на биобанките за персонализираната медицина и популационните проучвания. Чия собственост са нашите ДНК и генетични данни и как да ги опазим?


По същото време във Варна Европейската нощ на учените ще мине по мотото „Наука в мрежовото общество“. Всички посетители на МУ-Варна ги очакват интересни химични опити и демонстрации в университетската аптека, дискусии, викторина с награда, научни изложби, кафе и кино, а най-малките участници ще могат да направят първите си опити в детската научна лаборатория.