Спортни демонстрации по лека атлетика, баскетбол, бокс, тенис, фехтовка, кану-каяк, футбол, таекуондо, канадска борба, ролери, виртуални спортни симулации и турнир по стриийт финтес с участието на Йордан Йовчев са част от активностите, които ще превземат пространството около НДК на 29 септември. Инициативата е на Министерството на младежта и спорта и е част от Европейската седмица на спорта #BeActive в България.


Нощното събитие - Европейската нощ на спорта (#BeActive Night), ще се случи за първи път у нас в часовете между 19 и 22 ч. Специален гост на събитието е олипийският медалист Йордан Йовчев и неговия фитнес клуб „Стрийт Уъркаут България“. От 17 до 21 ч. софиянци ще могат да се включат и в организираните от Столична община прояви - първото по рода си скоростно изкачване по стълбите на НДК, състезание по ориентиране из сградата и състезание по фасадно изкачване. Музикални изпълнения и така нареченото „тихо парти“ със слушалки ще осигурят приятната пауза между различните физически активности. Фотокабина и светещ балон над пространстото около НДК са допълнителните изненади на #BeActive Night.

 


 

 

В рамките на Европейската седмица на спорта #BeActive стотици деца имаха възможност да наблюдават демострации и да получат първи уроци по борба, бокс, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, бадминтон, тенис, фехтовка, голф, шотокан карате – до, канадска борба, таекуон-до, ролер-скейт, тенис на маса и народна топка. В езерото „Ариана“ свободно можеше да се карат каяци. В демонстрациите се включиха и ученици от Държавното спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“ и представители на спортни клубове „Здраве и активно дълголетие“.

 

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот, а целта е да бъдем физически активни в свободното си време, вкъщи и дори на работното си място. Европейското движение започва през 2015 г. и вече е вдъхновило милиони хора във всички държави в ЕС. 

 

Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive в България са част от проекта на ММС „Бъди активен - избери твоя спорт и се забавлявай“, който е съфинансиран по Програма „Еразъм +“ – програма за образование, обучение, младеж и спорт, която стартира през 2014 г.