Само за първата половина на 2018 г. в Европа са регистрирани 37 смъртни случая от морбили (дребна шарка), 14 от тях са в Сърбия, съобщиха от Европейския регионален офис на Световната здравна организация (СЗО). 41 000 са случаите на инфекцията само за периода от януари до юни тази година, сочи статистиката на СЗО. За сравнение, за цялата 2017-а са били констатирани 23 927 случая на това остро заразно заболяване. Тогава в Европа са били регистрирани 35 смъртни случая.

 

"След като през 2016 г. наблюдавахме най-малко инфекции от морбили за цяло десетилетие, сега сме изправени пред тревожно увеличение на огнищата на инфекцията", заяви д-р Жужана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.


 

Увеличените случаи се дължат на намаляване на обсега на имунизациите и на нарушаване на техния системен характер сред маргинализираните групи на населението в Европа, категорични са експертите. Европейският офис на СЗО в Копенхаген отправи апел към всички 53 европейски страни да положат по-големи усилия в областта на  имунизациите. За да се избегне разпространението на морбилната инфекция трябва да бъде постигнато 95% процента имунизационно покритие на населението, подчертават от СЗО. 

Седем страни от европейския регион са регистрирали над 1000 случая на морбили само през първата половина на 2018 година. Това са Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия и Украйна.

 

С над 23 000 регистрирани случая Украйна държи рекорд с повече от половината случаи на инфекция  в Европа. Това се дължи на драстичното спадане на имунизационното покритие сред украинското население през последните години. В Сърбия пък бяха регистрирани рекорден брой смъртни случаи от заболяването – 14.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Още от началото на тази година СЗО предупреждаваше за възможен бум на морбили в Европа. Експертите на организацията обявиха, че случаите на дребна шарка са се увеличили експоненциално в Европа през 2017 г. и уточниха, че големи огнища на инфекцията засягат 1 от всеки 4 страни на Стария континент.

 

От СЗО алармираха, че през 2017 г. е налице 400% процента увеличение на заболелите в Европа в сравнение с 2016 г., когато са регистрирани рекордно малко случаи - 5 273 заболели в цяла Европа.

 

Заслужава да бъде отбелязан и фактът, че тежко протичане на болестта с фатален изход се наблюдава не само в отдалечени и бедни региони в отделните страни, но дори и в големи градове и дори столици. 

 

Има съобщения за смъртен случай в Берлин, а най-голямото огнище на инфекцията в съседна Сърбия с най-голям брой смъртни случаи е столицата Белград и околностите й. Експерти свързват този факт с разпространението на антиваксиналните движения, които са били много активни преди 2-3 години и тяхната дейност е довела до рязък спад на имунизационното покритие, чийто ефект се вижда ясно днес.