Годишно в България се регистрират приблизително 35 000 случая на мозъчен инсулт, сочат данни на Министерството на здравеопазването. Повече от 7000 завършват с летален изход.

 

Оцелелите пациенти с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. От 25 до 50% от тях са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината те остават трайни.


 

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

 

Затова в Световния ден за борба с инсулта - 29 октомври, стартира информационна кампания за необходимостта от превенция и профилактика на инсулта.

 

Общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич, Велико Търново, Ловеч и Враца ще бъдат озарени в лилав цвят по повод.

 

Предстои и изложба под надслов „Преоткриване“ на художничката Донка Димитрова, която е преживяла два инсулта. 

 

Инициативата се провежда под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), предават от Асоциацията за инсулт и афазия в България. Тази година е разработена интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени информационни материали за инсулта.  

 

Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и други.

 

Във фокуса на общественото внимание Асоциацията за инсулт и афазия поставя симптомите на инсулта. “Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас”, твърдят от Асоциацията.

 

България в момента работи по изготвянето на Национален план за борба с инсулта, като от миналата година е част от Европейския такъв. Една от основните му цели е намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година.

 

Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт.

 

Проучването е на екип по здравна икономика от Оксфордския университет, като е проведено преди Covid пандемията.