Еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду предложи да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз. 

 

По думите ѝ с тази подкрепа България ще получи координирана помощ за контрол на разпространението на Covid-19.


 

Тя изрази притеснението си относно развиващата се епидемична ситуация в България по време на видеоконферентна връзка с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

 

Механизмът на Съюза за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС. Целта на механизма е в три направления. 

 

Първото е насърчаване на сътрудничеството между националните органи за гражданска защита.

Второто е повишаване на обществената осведоменост и подготвеност по отношение на бедствията.

Третото е осигуряване на възможност за бърза, ефективна и координирана помощ на засегнатото население.

 

Един от компонентите на гражданската защита е европейският медицински корпус. Той обединява медицински експерти и експерти в областта на общественото здраве, които могат да бъдат мобилизирани бързо за осъществяване на операции за подготвеност и реагиране при бедствия.

 

Еврокомисарят подкрепя допълнителните противоепидемични мерки за овладяване на заболяемостта, които изискват задължителен „зелен сертификат“ за присъствие на редица обществени места и събития на закрито, считано от 21-ви октомври, 2021 г.

 

 „Основната ни обща цел трябва да е увеличаване на ваксиналното покритие в България“, посочи Кириакиду.

 

„Все още броят на имунизираните граждани е малък. Въвеждането на изискване за притежание на „зелен сертификат“, както изглежда ще повиши ваксиналното покритие в страната. Пред големи столични болници имаше опашки от желаещи да си поставят ваксина срещу Covid-19“, отбеляза здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

 

Министърът и еврокомисарят планират да продължат дискусията за епидемичната обстановка в България на среща другата седмица.

 

Междувременно статистическите данни посочват, че в рамките на 21 октомври, до 17 ч. в страната са поставени 23 206 дози от ваксините срещу Covid-19. 

 

В страната са в сила нови противоепидемични мерки – основани на изискването за предоставяне на т. нар. „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване с антигенен или PCR тест.
 

„Зеленият сертификат“ се изисква за посещения в заведения за хранене и развлечение - кина, театри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др. 

 

Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н. 

 

На изискването за „зелен сертификат“ трябва да отговарят и работещите в съответните обекти/организаторите на съответните мероприятия.