Над 27 млн. души в Европейския съюз (ЕС) са реимунизирани, а поставените до средата на април ваксини срещу Ковид-19 вече надвърлят 100 млн. дози.

 

Това съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която изрази своето задоволство от набиращата скорост ваксинационна кампания в Европа.


 

Към 15 април в страните членки на ЕС са били разпределени над 126 млн. дози ваксини срещу Ковид-19. Освен това ЕК се е договорила за ускорената доставка на 50 млн. дози от ковид ваксината на Pfizer до края на юни, които първоначално са били предвидени за доставка през четвъртото тримесечие на 2021 г.

 

В резултат на това само от нея в ЕС ще се доставят общо до 250 млн. дози до края на второто тримесечие. Те ще се разпределят пропорционално на населението на всички държави-членки.

 

„Това значително ще спомогне за консолидирането на ваксинационните ни кампании. Искам да благодаря на BioNTech-Pfizer. Те се доказаха като надежден партньор“, заяви  Урсула фон дер Лайен.

 

Председателят на ЕК обаче уточни, че несигурността около употребата на ваксината на Johnson and Johnson и AstraZeneca все пак може да попречи на ваксионационния план в европейските страни.

 

Тя допълни, че ЕС ще се подготви с резервни количества ваксини срещу Ковид-19 и ще се работи отсега върху ваксини, адаптирани към новите варианти на вируса. По думите ѝ ЕС ще се насочи към технологиите, доказали своята ефективност, посочвайки иРНК ваксините.

 

„Започваме преговори с BioNTech-Pfizer за трети договор. Той ще предвижда доставка на 1,8 млрд. ваксини за периода от 2021 до 2023 г. Производството на ваксините, както и на основните им компоненти, ще бъде базирано в ЕС“, подчерта фон дер Лайен.

 

Първоначалната цел, която ЕС заложи, е да ваксинира 70% от пълнолетното население на страните членки до края на август.

 

Освен ваксината на Pfizer, Европейската агенция по лекарствата одобри използването и на ваксините срещу Ковид-19 на Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.

 

От иРНК ваксината на Moderna са договорени 360 млн. дози тази година, а от ваксината на Johnson & Johnson, която е еднодозова, са поръчани 200 млн. дози.

 

Интересът към векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson обаче пострада от съобщения за случаи на образуване на кръвни съсиреци след поставянето им. В САЩ и ЕС употребата на ваксината на Johnson & Johnson временно е спряна, а приложението на ваксината на AstraZeneca е ограничено у нас при жени на възраст под 60 години с риск от тромбоза.

 

Премиерът Бойко Борисов посочи, че България ще получи 2,7 млн. ваксини от Pfizer в най-кратки срокове.