На фона на бързорастящия брой заразени с новия коронавирус в Европа, от ЕС съобщиха, че всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време.

 

Разпределението ще се извърши на основата на дела на всяка страна в населението на ЕС.


 

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконферентна среща на европейските лидери, посветена на втората вълна от Ковид-пандемията.

 

В изготвената обща стратегия за ваксиниране е посочено, че с приоритет ще се ваксинират здравните работници и възрастните хора.

 

Фон дер Лайен подчерта, че координацията и споделянето на данни чрез информационната система на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията е от огромна важност.

 

По думите ѝ това би позволило прехвърлянето на пациенти от една страна членка в друга при необходимост.

 

Фон дер Лайен заяви също, че е необходимо тестването да обхване възможно най-голям брой хора. В тази връзка бързите антигенни тестове за коронавирус ще се валидират скоро на ниво ЕС като по-бързо средство за масово тестване от PCR изследванията.

 

До края на ноември в 22 страни от ЕС ще заработят приложения за проследяване на заразените с коронавирус. Фон дер Лайен призова европейските лидери да насърчат използването на тези приложения, за да се осигури широкообхватно покритие в ЕС.

 

По време на срещата премиерът Бойко Борисов е настоял за пълна прозрачност по отношение на ваксините, производителите и потенциалните рискове от тях, предава БНР.

 

„Всички знаехме какво ще се случи с Covid-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус“, е заявил премиерът преди срещата.

 

Според него безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като се правят заявки за доставка още преди да са разработени.

 

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, каза още Борисов.

 

По думите му ваксините изискват специални условия за съхранение, което налага допълнителни разходи.

 

2 689 са новите случаи на коронавирус в България за последния ден при направени 11 376 PCR теста. Положителни са 23,6% от всички PCR изследвания. Най-много новозаразени има в София – 1048, Пловдив – 268, Варна – 160, Русе – 131 и Благоевград – 123.,

 

2 376 пациенти с коронавирус са настанени в болница, а от тях 167 са в интензивно отделение. Смъртните случаи през последното денонощие са 28. Новозаразените медицински лица са 87.