Европейският съюз може да даде зелена светлина на ваксините срещу Ковид-19, разработени от фармацевтичните компании Moderna и Pfizer/BioNTech през втората половина на декември.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е възможно ваксините да бъдат одобрени преди края на годината, което ще позволи разпространението им в Европа, пише Euronews.


 

Това стана ясно след видеоконферентната среща на европейските лидери в четвъртък, посветена на управлението на пандемията от Ковид-19.

 

Европейските държавни ръководители са обсъдили как да се облекчат ограничителните мерки с приближаването на празничния сезон, без да се стигне до „трета вълна“ на Ковид-19.

 

Европейската агенция по лекарствата води преговори с щатската Агенция за контрол на храните и лекарствата за синхронизиране на оценките им за ваксините срещу Ковид-19.

 

Досега Европейската комисия е подписала пет договора за предварителна поръчка на ваксини срещу Ковид-19: с шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca, американската Johnson & Johnson, френско-британското дуо Sanofi-GSK, американско-германското дуо Pfizer / BioNTech и германската CureVac.

 

Европейската комисия официално препоръча на страните-членки да използват бързи антигенни тестове, за да овладеят по-добре пандемията. На пазара обаче има множество такива тестове и са необходими единни европейски критерии, посочи фон дер Лайен.

 

След срещата на европейските лидери българският премиер Бойко Борисов заяви, че в България ваксините срещу Ковид-19 ще бъдат доброволни, безплатни и сертифицирани.

 

Страната ни е на трето място в Европейския съюз по брой починали с Ковид-19. Смърните случаи у нас са 14,3 на 100 000 души и са повече единствено в Белгия и Чехия.

 

2649 са починалите с коронавирус от март досега, от които 119 през изминалото денонощие.

 

3899 от PCR тестовете, или 38%, са дали положителен резултат. 159 от новите случаи на Ковид-19 са сред медицински служители.

 

През последните 14 дни случаите на Ковид-19 са били средно 658 на 100 хил. население, което ни нарежда на 13-то място по заболеваемост сред страните от ЕС.

 

5878 пациенти с Ковид-19 са настанени в болници, а от тях 344 се нуждаят от интензивна грижа.

 

Над 114 000 са случаите на коронавирус от началото  на пандемията у нас.