Здравните власти в Европейския съюз (ЕС), САЩ и Южна Африка решиха временно да се преустанови употребата на ваксината срещу Ковид-19 на Johnson & Johnson.

 

Причини за това станаха шест случая на образуване на кръвни съсиреци в САЩ след нейното поставяне, предава BBC. И шестте случая са при жени на възраст между 18 и 48 години, а симптомите са се проявили 6 до 13 дни след ваксинацията.


 

Една от жените е починала заради усложнения, свързани с кръвосъсирването, а друга е в критично състояние.

 

Ваксината на Johnson & Johnson бе одобрена за употреба в Щатите на 27 февруари и от нея досега са поставени над 6,8 млн. дози. Ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna обаче са по-широко използвани, тъй като делът на ковид ваксината Johnson & Johnson е само около 3% от поставените до момента дози.

 

Употребата ѝ в ЕС все още не е започнала. Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) я одобри в средата на март, но първите доставки от нея към някои европейски страни започнаха едва в началото на тази седмица.

 

В България първата пратка от 14 400 дози е планирана за 15 април, но междувременно Johnson & Johnson обяви, че доставките ще бъдат преустановени.

 

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата препоръча вчера да се спре временно нейното приложение, докато приключат по-нататъшните разследвания за нейната безопасност.

 

Подобни редки случаи на кръвни съсиреци имаше и при поставяне на ковид ваксината на AstraZeneca. Образуването на кръвни съсиреци бе включено в нейната листовка като много рядък страничен ефект, а в някои европейски страни бяха въведени ограничения за нейната употреба.

 

В България ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60 години, които са с повишен риск от тромбоза.

 

Johnson & Johnson е американска здравна компания, но ваксината ѝ срещу Ковид-19 се разработва главно от нейния фармацевтичен клон Janssen, който се намира в Белгия.

 

За разлика от повечето други ваксини, тя се прилага в една доза и може да се съхранява в обикновен хладилник, което улеснява доставките ѝ в по-отдалечени райони и страни с по-горещ климат.

 

Южна Африка бе първата държава, която започна да прилага ваксината на Johnson & Johnson в средата на февруари. И там нейната употреба е временно спряна, въпреки че не са регистрирани случаи на образуване на кръвни съсиреци.

 

Ваксината на Johnson & Johnson стана най-предпочитаната там, след като проучвания показаха, че има по-висока степен на защита срещу южноафриканския вариант на коронавируса в сравнение с други ваксини. От средата на февруари досега близо 300 000 здравни работници в Южна Африка са ваксинирани с нея.

 

Световната здравна организация няма официална позиция и следи ситуацията в очакване на резултатите от проучванията на американските регулатори.