Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) работи в посока евентуално разрешаване за употреба на адаптирани ваксини през септември, заяви маг.-фарм. Богдан Кирилов по повод кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксинацията срещу Covid-19.

 

“Компаниите производители провеждат предклинични и клинични изпитвания на различни варианти на ваксините – моновалентни, бивалентни, както и различни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-много данни има за адаптирани ваксини спрямо подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка очакванията са първоначално именно тези ваксини да получат разрешение за употреба, а впоследствие и такива спрямо ВА.4 и ВА.5“, посочва магистър-фармацевтът Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.


 

На този етап обект на оценка от ЕМА са данните за адаптирани ваксини на двете разрешени за употреба РНК ваксини, от които България очаква доставки септември, обяснява Богдан Кирилов. 

 

Той е категоричен, че дори при нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 разрешените за употреба ваксини продължават да са високоефективни за предотвратяване на хоспитализация, предпазване от тежко протичане на заболяването, и смърт. 

 

„Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори извън Европейския съюз ще покажe дали и до каква степен новите адаптирани ваксини ще демонстрират по-висока ефективност спрямо използваните към момента“, коментира още ръководителят на българската агенция по лекарствата.

 

Маг.-фарм. Богдан Кирилов счита, че ранното прилагане на втора бустер доза от наличните към момента ваксини в ЕС е изключително важно именно за най-рисковите групи, с цел предотвратяване на тежко заболяване и запазване на капацитета на здравната система. 

 

“Такъв подход би имал най-голям ефект в държави като България, където вълната BA.4/5 започна и все още не е достигнала своя връх”, категоричен е Кирилов.  Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата потвърждават, че хората на възраст над 60 години и медицински уязвимите популации остават изложени на най-висок риск от тежко протичане на заболяването, а по-ниският брой на лица със завършен ваксинационен курс в България спрямо останалите държави от ЕС определят необходимостта от продължаване на кампанията за първична ваксинация и приложението на първа бустер доза, за бъде защитена максимална част от населението.

 

Според директорът на ИАЛ изпитванията на комбинирана ваксина срещу Covid-19 и грип са на много ранен етап и не се очаква такава да бъде налична до края на 2022 г.