Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) добави нови възможни странични ефекти от ваксините срещу ковид-19 на AstraZeneca/Oxford University и Janssen/Johnson and Johnson. От европейския лекарствен регулатор обаче посочват, че ползите от ваксиниране продължават да надхвърлят рисковете при всички от четирите одобрени за употреба в ЕС ковид ваксини.

 

Европейският лекарствен регулатор е добавил синдрома на Гилен-Баре като възможно много рядко усложнение след поставяне на ковид ваксината на AstraZeneca. Това е рядко заболяване на имунната система, което причинява възпаление на нервите и може да доведе до болка, изтръпване, мускулна слабост и затруднено ходене. В най-тежките случаи може да прогресира до парализа. Повечето хора, засегнати от това състояние след ваксиниране, се възстановяват напълно, посочват от ЕМА. Синдромът на Гилен-Баре е определен като много рядък страничен ефект, тъй като досега са докладвани 833 случая при 592 млн. поставени дози от ваксината по целия свят до 31 юли.


 

Освен това в листовката на ваксината на AstraZeneca ще се добавят болки в краката или ръцете, болки в стомаха и грипоподобни симптоми като по-малко тежки странични ефекти.

 

По-рано през тази година щатският лекарствен регулатор също добави синдрома на Гилен-Баре като възможен, но рядко срещан страничен ефект от ваксината на Johnson and Johnson/Janssen. И двете ковид ваксини – тази на AstraZeneca и Johnson and Johnson – са разработени на базата на векторна технология и са свързани и с редки случаи на кръвни съсиреци.


ЕМА маркира и някои по-малко тежки странични ефекти от ваксината на Johnson and Johnson, в това число подути лимфни възли, шум в ушите, диария, повръщане и необичана или занижена чувствителност на кожата. По отношение на ковид ваксите на Pfizer/BioNTech и Moderna, няма нови актуализации към лекарственото описание на двата продукта.

 

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, делът на пълнолетните европейци, които към днешна дата са напълно ваксинирани срещу ковид-19, е 70%, а близо 77% имат поставена поне една ваксина срещу ковид-19.

 

Източници:

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/covid-19-latest-updates

https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-vaxzevria-previously-covid-19-vaccine-astrazeneca-8-september-2021_en.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-covid-19-vaccine-janssen-8-september-2021_en.pdf