Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна предварителна оценка на вариант на ваксината на Pfizer, адаптиран да предоставя по-добра защита срещу конкретен вариант/ варианти на коронавируса SARS-CoV-2.

 

Първоначално оценката ще се фокусира върху химичния състав, производството и контрола на компонента, насочен към подвариантите на Omicron. 


 

При напредък на компанията производител в разработването на адаптираната ваксина ЕМА ще получи повече данни, включително данни за имунния отговор към ваксината, както и данни за нейната ефикасност срещу подвариантите на Омикрон.

 

Стартирането на тази предварителна оценка е един от механизмите, които регулаторните органи в Европейския съюз (ЕС) използват, за да се осигури своевременен достъп до адаптирани ваксини срещу Covid-19 на гражданите на ЕС. 

 

Предварителната оценка ще продължи докато се съберат достатъчно данни за подаване на официално заявление за разрешаване за употреба.

 

Към 17 юни 2022 г. новите случаи на Covid-19 за денонощие са 240. Данните в Националната информационна система сочат, че 32 от общо 490 PCR теста и 208 от 3 232 антигенни са били положителни. 

 

Близо 64% ​​от новите случаи са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Към момента пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 251. В интензивни структури се намират 29 от тях. 

 

Новопостъпилите в болнично заведение лица са 24. От тях 70,83 % не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.

 

Над 4 милиона са общо поставените у нас дози от ваксините срещу Covid-19 към момента, като от тях 507 са приложени през изминалото денонощие.

 

Според Националната информационна система у нас коронавирус е потвърден при общо 24 598 лица-медицински служители. Три нови случая на един лекар и две медицински сестри са регистрирани през последните 24 часа.

 

Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 219. Нови девет случая са регистрирани през последното денонощие. Всички (100%) от починалите лица не са били ваксинирани.

 

“Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите”, предадоха от ведомството. 

 

Актуални данни за разпространението на Covid-19 по света са достъпни на: 

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc/.