На 14 и 15 април 2011 г. София ще бъде домакин на едно от най-важните международни събития в календара на Световната дентална федерация. В столицата  ще се проведе редовната годишна пленарна сесия на Европейската секция на организацията, в която участват лекари по дентална медицина от над 40 държави - от Европейския съюз, бившите съветски републики и Израел. Очаква се делегатите да вземат важни решения за глобалното дентално здраве.


Подобен форум се провежда за първи път в България.


Страните на Стария континент заделят за дентални услуги годишно между 54 млрд. и 75 млрд. евро. Сред приоритетите е глобалната инициатива за борба със зъбния кариес до 2020 г.Пленарна сесия на Европейската секция на Световната дентална федерация 2011 г. ще бъде съпътствана от изключително богата и интересна работна програма, която включва следните теми: „Свободна дентална практика в Европа”,  „Взаимоотношения между практикуващите лекари по дентална медицина и университетите”, „Профилактика на оралните заболявания”, „Качество в денталната медицина”,  „ Основно и продължаващо обучение”,  „Жените в денталната медицина”, „Дентален екип”.


В работата на най-престижния европейски форум у нас ще се включи целият борд на Европейската секция на Световната дентална федерация, начело с председателя д-р Герхард Сийбергер, заедно с д-р Филипе Руска (Швейцария), д-р Анна Лела (Полша), д-р Михаел Франк (Германия) и д-р Бедрос Явру-Сакук(Армения). В заседанията  ще участва и д-р Роберто Виана, председател на Световната дентална федерация. Важен участник е и д-р Волфганг Донеус - председател на Съвета на европейските зъболекари, който е Консултативен орган на Европейската комисия.


Д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз, е един от петимата директори в Борда на Съвета на европейските зъболекари, който защитава интересите на  320 хил. зъболекари. Той ще вземе участие в работните групи, които ще заседават по модулите „Профилактика на оралните заболявания” и „Дентален екип”.


Заседанието ще бъде открито от министър–председателя Бойко Борисов от 14 часа на 14.04.2011 в хотел „Кемпински”.