Електронното здравеопазване вероятно ще стане факт до края на месец май.

 

Това обеща министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.


 

По нейните думи в момента се подготвят последните документи по него.

 

Puls.bg припомня, че първите опити да се изгради подобна система у нас бяха през 2001 г., малко след като беше създадена Националната здравноосигурителна каса. Резултатът досега обаче е похарчени милиони левове и нулева ефективност.

 

Иначе тoва би спестилo много средства на държавата и също така ще осигури по-добър контрол в сектора.

 

Концепцията на електронното здравеопазване, като част от електронното правителство в България, се основава на фундаменталната потребност на съвременната икономика да създава и реализира ефективен и висококачествен продукт.

 

Като един от най-големите икономически браншове, здравеопазването трябва да стане и водещ фактор в оценката за развитието и социално – икономическия напредък. Затова тази сферата се нуждае от формиране на бърза и надеждна система за обмен на данни, чрез които максимално да се оптимизират процесите и комуникацията.

 

В българската здравна система липсва действащо електронно досие на пациента, електронна рецепта, както и възможност за дистанционен преизбор на личен лекар чрез електронен формуляр. Няма и възможност за директен обмен на медицинска информация между изпълнителните на медицински услуги, както и между тях и НЗОК.

NEWS_MORE_BOX

 

Очакванията от системата са свързани с изграждането на практически работеща национална единна здравноинформационна среда, която да позволява директен обмен на електронни медицински записи и медико-статистическа информация между изпълнителите на медицински услуги и поддържане на възможност за онлайн връзка с личното електронно досие на здравноосигурените.
 

Системата трябва да обедини въведените до момента електронни системи и услуги и същевременно да надгради нови - например електронните рецепти, регистър на медицинските специалисти и други.

 

Чрез въвеждането на електронното здравеопазване ще се подобри качеството за сметка на намаляване на разходите и здравеопазването ще бъде ориентирано към нуждите на пациента.

 

По думите на д-р Андреева изминалата година е била много тежка заради наследството, което екипът на Министерството на здравеопазването е наследил от предходното управление. Тя подчерта, че нищо съществено не се е случвало по време на предишното управление в здравеопазването, освен да се раздават пари за капиталови разходи.

„Системата е в доста тежка криза, почти няма нещо, за което да кажем това е добре - и всеки го знае. Проблемите в здравеопазването са наследени, не са нещо, което се е случило в последните два месеца“, изтъкна още министърът и добави, че отсега нататък здравеопазването ще бъде финансирано по повече оперативни програми.