Работниците си увеличават празниците с болнични листове, а синдикатите атакуват работодателите, че си решават икономически проблеми, пускайки работниците в дългосрочни платени отпуски за сметка на здравната система - за да покрият времето, когато нямат поръчки. И двете неща не могат да бъдат потвърдени поради липсата на електронно медицинско досие. Това заяви бившия социален министър и председател на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски пред БНР, в коментара си по темата за опитите на правителството за ограничи фалшивите болнични.


Според експерта има смисъл от дискусията за болничните, за да се разбере, че медицинските грижи и здравното осигуряване почиват на икономическа обосновка и на електронна информация. 


„Когато имаме досието на отделния човек, това е стъпка към това дали да плащаме, или да не плащаме и стъпка към това да имаме информация дали става въпрос за човек, който действително страда от определени заболявания, към него системата да има едно наум и да го лекува, или става въпрос за човек, който прескача по лични лекари безразборно само за да получава болнични. Подобна обобщена информация нямаме и това е големият проблем на здравноосигурителния модел“, заключи Коралски по темата за мерките, които правителството се опитва да вземе в борбата с растящия брой фалшиви болнични.В националния протестен митинг-шествие на КТ „Подкрепа“, който се проведе днес в София, участваха близо 3000 души. Основното искане на синдикатите е работодателите да плащат първите пет дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през първите 5 дни от болничния, а не 70 на сто за три дни, както е сега. Декларации с условията им бяха внесени в Народното събрание и в Министерския съвет. 


Тричасовото шествие мина под наслов „Болните работници не са престъпници“, но КНСБ не участва в акцията. „Нагласата беше, че трябва да поизчакаме. Няма никаква интрига в това, че трябва да протестираме. Това, че тази седмица КНСБ няма да протестира, не означава, че няма да се наложи в някакъв момент и няма да преценят хората ни, че и те искат по някакъв начин да изразят отношение“, заяви националният секретар на организацията Ася Гонева и уточни, че КНСБ остава в стачна готовност.