Електронните устройства, които са модерни в момента категорично не са безвредни. Причината е, че човешкият организъм може да се разболее от тежко белодробно заболяване и от сравнително малко замърсяване. „Човешкият организъм има различна чувствителност – той може и от много ниската концентрация на токсични вещества да развие заболяване. Затова не трябва да говорим за малко или повече вредни, а за вредни вещества изобщо“, сподели пулмологът д-р София Ангелова в студиото на Bulgaria ON AIR.


Белодробният специалист подчерта, че темата за пушенето на електронни и бездимни устройства е изключително важна, защото много бързо се превърна в мода особено сред младите хора. „Тази година проведохме кампания за изследвания на гражданите. Натъкнахме се на 13-годишно момиче с бял дроб, който работи с половината си капацитет. Тя ни сподели, че е пушела електронна цигара. За съжаление, на това дете му предстои да развие белодробно заболяване в ранна възраст“, подчерта пулмологът. И макар да няма задълбочени проучвания относно вредата им д-р Ангелова е категорична, че те също са опасни за здравето. Затова те не бива да са заместител на конвенционалната цигара, а тютюнопушенето трябва да бъде спряно напълно.


„Проблемът е, че те са от много скоро на пазара и няма дълговременни проучвания и данни, с които да докажем категорично вредата. Около 2003 г. китаец измисли електронните цигари в резултат на това, че баща му – фармацевт, загива от рак на белия дроб и желанието му е да измисли устройство, с което по-малко хора да умират от тютюнопушене в света. Но какво се оказва? Днес има експериментални данни от САЩ, които показват, че пълнителят на електронната цигара съдържа пропилен глицерин. И при нагряване се отделят 31 токсични вещества, от които пропиленов окис и глицидол. Освен това се отделя и формалдехит и акролин. Именно акролинът е този, който парализира действието на ресничките, които почистват нашия бял дроб от всякакви вредни химикали. Други експериментални проучвания при мишки в Бирмингамския институт показват, че при употребата на електронната цигара намаляват и макрофагите в тялото. Това са клетките, които почистват белия дроб от токсични вещества“, обясни пулмологът.