От днес влизат в сила електронните рецепти, издавани от личните лекари.

 

Не всички аптеки са готови за тази стъпка, затова на този етап ще продължи издаването и на рецепти на хартия.


 

По прeдлoжeниe нa cъcлoвнитe oргaнизaции в електронните рецепти QR кoдa е заменен c EГН и дaтaта нa издaвaнe. Едновременно с това, кaтo oпция се запазва и използването на QR кoд.

 

Това означава, че изписаните от личния лекар медикаменти ще могат бъдат получени от пациентите, след като посочат трите си имена и продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата.

 

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БНР.

 

Издаването на електронни направления и електронни рецепти от личните лекари бе одобрено от правителството по-рано през тази седмица.

 

Това се случи с голямо забавяне, въпреки че здравната криза с коронавируса затрудни сериозно извършването на физически прегледи.

 

Жени Начева предупреди, че не всички аптеки са готови да се включат в системата:

 

"На първия етап най-вероятно няма да са всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици на съответните аптеки. Ще дадем необходимото време да се включат всички аптеки“, посочи тя.

 

До края на годината и в началото на следващата ще започне първото тестово стартиране на системата за електронни рецепти.

 

По думите на председателя на Националната аптечна камара Антон Вълев най-вероятно ще има преходен период, в който ще могат да се купуват лекарства и с хартиени рецепти.

 

Според него електронните рецепти ще позволят да се премахнат евентуални корупционни практики, защото ще показват дали лекарите имат предпочитание към лекарствата на определен производител.

 

Към днешна дата само две са аптеките в Пловдив, които участват в първата тестова фаза на изпълнение на електронните рецепти.

 

Председателят на Регионалната колегия на фармацевтите в Пловдив Дима Стайкова посочва пред БНР, че фармацевтите нямат яснота относно някои детайли в издаването на електронни рецепти.

 

Очаква се след 1 май да продължи издаването само на рецепти по електронен път. Дима Стайкова съветва пациентите да използват електронния вариант на рецептите, само ако са напълно наясно с параметрите им.