Въвеждането на електронните рецепти и у нас ще струва 12 млн.лв., стана ясно вчера. Правителството вече е осигурило необходимото финансиране, за да може системата да се приложи от личните лекари и аптеките до края на тази година.

 

Средствата са достатъчни за създаването на електронни досиета и карти на пациентите в цялата страна.


 

Електронната рецепта е част от програмата за електронно здравеопазване. Тя чувствително ще улесни купуването на лекарства от аптеката.

 

Така повече няма да се налага да носим хартиен документ или здравна книжка със себе си, а изписаните ни медикаменти ще получаваме, след като кажем ЕГН-то си в аптеката.

 

Освен гражданите, нововъведението ще улесни и цялата здравна система.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Медицинските рецепти вече ще могат да се съставят и разпространяват по електронен път, както и в реално време да се следи за изпълнението им. Това особено ще намали риска от грешки и неразчитане на почерка и ще улеснява пациентите в случай, че загубят листчето хартия.

 

От НЗОК замислят и други новости - въвеждане на електронни протоколи, нужни за изписването на медикаментите за хронично болните, както и създаване на регистър за всички стоки, които се продават в аптеката.

 

Всяка от тях трябва да има единен код, по който да се разпознава от системата от всяка точка в страната.

 

За целта пък ще са необходими и законови промени, които да направят кода и инсталирането на софтуера задължително за всички производители и разпространители на лекарства.