Електронната рецепта и електронното направление ще станат факт до края на тази година, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на участието си в Деветия конгрес на Националната пациентска организация, посветен на устойчивото развитие на здравеопазването.

 

По думите му всички страни, които участват в процеса, са поели ангажимент да спазят този срок.


 

Доказаните случаи на коронавирус у нас са над 142 хиляди от началото на пандемията, а от тях активните са около 90 000. Настанените в болница пациенти с Ковид-19 са 6 869 към днешна дата, от които 430 са в интензивни отделения.

 

Това означава, че останалите над 80 000 души с коронавирус са изолирани в домашни условия, а тези от тях, които имат нужда от медикаментозно лечение, изпитват затруднения с набавянето на изписаните им от личния лекар лекарства заради липсата на електронна рецепта.

 

За належащата нужда от въвеждането на електронна рецепта се говори усилено от началото на пандемията, но въпреки това тя продължава да се бави.

 

Едва в края на ноември се обнародва анексът към Националния рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз, който дава право на личните лекари да издават PCR направление.

 

Все още не е ясно кога ще заработи електронното направление за PCR тест.

 

Изпълнението на проетка за електронно здравеопазване е възложено на държавната фирма „Информационно обслужване“.

 

Според здравния министър дълбока реформа и кардинални промени в здравната система не могат да се правят в условията на пандемия и извънредно положение.

 

Заради дефицита на специалисти по здравни грижи за лечебните заведения, правителството ще подкрепи с допълнително финансиране университетите, които увеличат броя на местата за обучение по тази специалност.

 

Той увери, че студентите, които учат по това направление, ще получават двойни стипендии.

 

От началото на пандемията, 5850 медицински служители у нас са били заразени с Ковид-19, като само за последните 24 часа има 50 нови случаи.

 

За изминалото денонощие са направени 1965 PCR теста, като положителен резултат има при 739 души, или 38% от изследваните.

 

Смътните случаи от вчера са 65, а от началото на пандемията броят им е 3814.

 

Заради нарастващия натиск върху здравната система и ръста в смъртните случаи и заболеваемостта, правителството въведе по-строги ограничителни мерки, които са в сила от 27-ми ноември и ще продължат до 21-ви декември.

 

Затворени са всички молове, заведения и фитнес зали, а учебните занятия ще са неприсъствени до 21-ви декември, когато учениците излизат в коледна ваканция до 3-ти януари 2021 г.