Европейските средства, предвидени за здравеопазване през следващия програмен период, да бъдат насочени към спешната помощ и към животоспасяващи дейности, предлага кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Двамата участваха в среща с медицинския персонал на болницата в гр. Бяла, Русенска област, която е създадена още през 1882 г.

 

 


Здравното заведение спечели проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ на стойност 4,6 млн. лв., с които ще закупи ново медицинско оборудване и ще рехабилитира сградата.

 

 

Освен регионалните болници, приоритет на президенстката двойка ще бъде въвеждането на електронната здравна карта. Според Росен Плевнелиев и Маргарита Попова чрез здравната карта ще има история на заболяванията, лекарите няма да губят ценно време при спешни случаи, ще вземат решения бързо и ще спасяват човешки животи.

 

 

„Здравеопазването има силно социално измерение и взаимоотношенията между пациенти и доставчици на здравни услуги не са взаимоотношения между купувач и продавач. Състоянието на здравеопазването отразява отношението на държавата към човека. То трябва да е справедливо и да пази човешкото достойнство.“, заяви Росен Плевнелиев пред събралите се в болницата медици.

 

 

Според кандидат-президента на ГЕРБ реформите в здравеопазването са продължителен процес и решенията в тази област надхвърлят компетентностите на едно министерство. Те засягат не определен регион, не опредена група от населението, а цялото население. Президентът може да търси обществено съгласие, от една страна, и от друга - да наблюдава и отстоява приетата дългосрочна линия на реформи по времето на поне две правителства.

 

 

Кандидатът за вицепрезидент Маргарита Попова пък декларира, че с подкрепата на Росен Плевнелиев ще спази и поетото обещание към съдебните медици да бъде изготвена концепция за съдебно-медицинската експертиза. „70 години никой в държавата не се е погрижил за тях, но те дойдоха при мен, довериха ми се и аз ще оправдая тяхното доверие.“, уточни Маргарита Попова.